Kampaň "Nefinancujte policii" čelí skepticismu - i v liberálních městech

24. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Liberální tlak na "nefinancování policie" vyvolalo předvídatelné odmítání konzervativců a odpor umírněnějších Demokratů, včetně předpokládaného prezidentského kandidáta Joea Bidena. Avšak existuje ještě významnější překážka sílícímu hnutí na levici: Politici Demokratické strany v kmenových volebních obvodech, upozorňuje Nolan D. McCaskill.


Mnohá z měst a nejvyšším počtem policistů na obyvatele představují městské oblasti s progresívními starosty - včetně mnoha žen a nebělochů - a většinami Demokratické strany v městských radách. To znamená, že lídři měst jako je Washington, New York a Atlanta mají pravomoc omezit financování pro jedny z nejpočetnějších policejních sil a přesunout peníze na programy, které mají snížit příjmovou nerovnost a poskytnout stálé bydlení, přístup k práci a zdravotní péči.

Ale i v těchto liberálních baštách naráží hnutí za nefinancování policie na odpor.

"Toto jsou velmi pro-Demokratické oblasti, ale přesto vidíme tento typ dynamiky s prudce rostoucími výdaji na policii a škrty v komunitních zdrojích a komunitních programech," říká Kumar Rao, ředitel pro justiční transformaci při Centru lidové demokracie, liberální brooklynské organizace. "Na jedné rovině to je politické téma, ale ve skutečnosti jde o problém, který se velmi dotýká obou politických stran."

V hlavním městě namalovala primátorka Muriel Bowserová nápis "Black Lives Matter" na ulici vedoucí k Bílému domu, poté co federální jednotky vyhnaly protestující slzným plynem a plastovými projektily, aby umožnili prezidentské fotografování před historickým kostelem. O den později aktivisté hnutí Black Lives Matter k původnímu nápisu domalovali "Defund the police" ("Přestaňte platit policii").

Bowserová nicméně navrhla zvýšení výdajů o 3,3 %, na 578 milionů dolarů, v rozpočtu města pro rok 2021. Minulý týden sdělila rozhlasu NPR, že "vůbec" nepřehodnocuje svůj postoj.

"Platíme policii na úrovni, na jaké ji potřebujeme platit," prohlásila.

Její postoj se však liší od městské rady, která je zaplavena žádostmi o policejní reformu. Desítky svědků vypovídaly v pondělí při šestihodinovém virtuálním projednávání rozpočtu Metropolitní policie a stavěly se proti zvyšování výdajů na policii.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5565

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020