Štrougalův syndrom a fenomén Babiš

3. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Československý komunismus svého času vyvinul dokonce i vlastní divy světa. Sedmý v pořadí shrnuje výrok: "Přesto, že se všude krade, nikde nic nechybí." - Normalizační sociální kontrakt spočíval mj. na nepsané dohodě, že ty nahoře necháváte beztrestně si přivlastňovat z veřejného proto, aby si mohli opatrně a v malém přikrádat i ti dole. A opatrná hospodářská politika čs. vlády v čele s Lubomírem Štrougalem k tomu vytvářela v letech 1970-1988 základní podmínku, díky iluzi praktické nevyčerpatelnosti zdrojů (udržované však jen rostoucím zanedbáváním investic). - Dovedeno až do současnosti, téměř půl století tato země na vlastní kůži neudělala trpkou zkušenost, že peníze ve státním rozpočtu prostě a jednoduše chybí.


Jestliže je Babišův politický úspěch založen na oprášení normalizačního sociálního kontraktu, kterému jeho skalní voliči ze zkušenosti intuitivně rozumí, samozřejmě je také podmíněn zažitou představou, že ať už se rozkrádá jakkoliv masivně, eráru vždy zůstane dost, aby přesto zvládl fungovat.

Tato představa je ovšem zcela chybná. Byla dlouhodobě neudržitelná dokonce i za starého režimu, který měl jedno veliké štěstí - stihl v ČSSR politicky prohrát dříve, než na něj v ekonomické oblasti dopadly všechny nastřádané krizové zátěže.

Tím spíše je neudržitelná dnes, ve zcela jiných systémových podmínkách.

Kdyby však kobližníci vzali na vědomí, že stát lze opravdu kompletně rozkrást a že je to nesmírná katastrofa pro všechny, kdo obratem neodletí na Bahamy, nemohli by tak bezstarostně hlasovat pro agrofertizaci české politiky.

Evropský audit, který již (byť v předběžné verzi) na Babiše tvrdě dopadl, kromě všeho dalšího upozorňuje, že daňoví poplatníci musejí ze svých kapes vytáhnout takřka půl miliardy korun, jež premiér, mediální magnát a oligarcha v jednom neoprávněně čerpal na neinovativní inovace, nepatentované patenty a další neuvěřitelné podniky.

A výměnou kupodivu nedostanou vůbec nic.

Zda takový šok sám o sobě postačí k opožděnému vyléčení ze Štrougalova syndromu, to ale teprve uvidíme.

0
Vytisknout
13530

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019