Přehnaná posedlost Palachovým výročím v českých médiích přinesla první oběť

18. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Politolog Kieran Williams: Toto je jedním z důvodů proč nepodporuju kult Palachova mučedníctví. V době výročí to totiž pravidelně vyvolává pokusy dalších lidí o sebeupálení.

Zpráva o incidentu v pátečním Guardianu ZDE


Už dlouhodobě mě fascinuje prajednoduchý narativ, k němuž se zcela pravidelně uchylují česká média. Buď nějakou skutečnost zredukují na nepravdivou, černobílou, stereotypní banalitu, anebo prostě šíří představy a zájmy jednoho z kmenů v české, tvrdě rozdělené kmenové společnosti.

Padesáté výročí sebevraždy Jana Palacha vyvolalo saturační úroveň mediálního zájmu. Zjevná byla snaha médií i určité části veřejnosti Palacha zbožštit, případně z něho udělat nadlidského velikána bojujícího "proti komunismu".

Konstrukce idolů je vždycky nebezpečná a problematická věc. Proč se komentátoři nedokáží podívat na skutečnosti nezávisle a kriticky?  Přitom k Palachově činu došlo před padesáti lety, takže jen málokdo z dnešní české společnosti rozumí atmosféře, jaká tehdy v Československu vládla začátkem ledna 1969. Situace byla ještě velmi nejasná, národ byl stále sjednocen v odporu pro sovětské invazi, i když někteří, zejména vrcholní politikové, se začínali vzdávat.

Obraz, kterým situaci v lednu 1969 vylíčil zejména první díl minisérie Agnieszky Hollandové Hořící keř, je lživý, už tím, že film vyzmizíkoval Jana Kavana a Luboše Holečka, kteří byli u postele popáleného Jana Palacha. Kromě toho, nátlak totalitního režimu, který první díl tohoto filmu konstruuje, tou dobou ještě neexistoval.

Fascinuje mě, jak obrovskou měrou jsou susceptibilní čeští občané nesmyslům, které jim vnucují české sdělovací prostředky.

Tak nyní máme už jejich první oběť:



0
Vytisknout
14715

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019