Europoslanci podpořili plán seškrtat dotace pro ty členské země EU, které ohrožují demokracii

19. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Ve středovýchodní Evropě  dotace z EU tvoří velké procento výdajů na infrastruklturu. V Polsku tvoří dotace z EU 61 procent veřejných výdajů, v Maďarsku 55 procent a v Rumunsku 45 procent. ČR v roce 2017 získalo z EU čisté dotace ve výši 55 miliard Kč. Evropský parlament podpořil plány seškrtat fondy EU pro členské země, které ohrožují zákonnost a dovolují šíření korupce. Zřejmě to vyvolá konflikt s Polskem a Maďarskem, které jsou obviňovány z oslabování nezávislosti soudů.

Europoslanci hlasovali v poměru 397 ku 198 hlasům pro návrh zákona, který má omezit dotace z EU, pokud bude zjištěno, že nějaká vláda omezuje demokratické hodnoty. Návrh musejí podpořit členské země EU a může se stát zdrojem ostré bitvy mezi národními vládami při debatách o rozpočtu EU, který dosahuje 1 bilionu euro.

 

 

"Respektovat zákonnost je základním požadavkem pro demokracii, stabilitu, prosperitu a vzájemnou důvěru," řekl Petri Sarvamaa, finský středopravicový europoslanec, který je spoluautorem těchto návrhů. "Bez dodržování práva ztratí Evropská unie důvěryhodnost v očích občanů i světa."

Vytvoření podmínky, že dotace z EU poplynou jen do zemí, které budou dodržovat zákony, by mělo velký dopad na některé státní rozpočty, zejména ve středovýchodní Evropě, kde dotace z EU tvoří velké procento výdajů na infrastruklturu. V Polsku tvoří dotace z EU 61 procent veřejných výdajů, v Maďarsku 55 procent a v Rumunsku 45 procent. ČR v roce 2017 získalo z EU čisté dotace ve výši 55 miliard Kč.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7459

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019