Válka v Jemenu v perspektivě, aneb Aktivistický žurnalismus uvedený na pravou míru

18. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Zpráva organizace Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) za rok 2018 přináší jako obvykle možnost vzájemného srovnání různých světových válek v rámci Peace and conflict studies. V tabulce 15 na s. 35 naleznete srovnání počtu obětí syrského (kde režim vítězí, takže zabíjel méně než v roce 2017) a jemenského konfliktu (kde naopak před rozhodnutím došlo k výrazné eskalaci násilí). Počet zabitých civilistů připadajících na 10 000 obyvatel přesto v Sýrii činil 3,97, zatímco v Jemenu dosáhl 0,83 ZDE (pdf). Jinými slovy, ještě i končící syrská válka byla vloni stále pětkrát krvavější než válka v Jemenu.


Nenechte se mýlit: Saúdská Arábie, která vede intervenci v Jemenu, je samozřejmě vojensky mnohonásobně silnější než zastaralá syrská armáda, která s pomocí Íránu a Ruska zválcovala povstalce. Kdyby tedy záměrem saúdských feudálů bylo povraždit co nejvíce Jemenců, samozřejmě by syrského diktátora ve zmíněné disciplíně snadno výrazně "dohnali a předehnali". V praxi se mu ovšem dosud ani nepřiblížili na dohled. Což je pochopitelné, vezmeme-li v úvahu rozdíl mezi nedbalým vojenským tažením, v němž se civilisté zpravidla stávají "vedlejšími oběťmi" nesprávně naplánovaných a vedených ozbrojených operací, a jatkami, kde je vraždění civilistů ve velkém naprosto cílené.

Hlasatelům bohulibé zásady "na naše přátele musíme být přísnější než na nepřátele", kteří tvrdí, že Saúdy třeba kritizovat více než Asada, přitom nelze než vřele doporučit uplatnění této skvělé maximy v osobním životě. Bude velmi zajímavé studovat důsledky stavu, kdy pouhý fakt, že někdo není něčím přítelem, sebou automaticky přináší nemalé výhody. Takový experiment navíc již představuje první krok k sepsání bestselleru "Jak být v kolektivu mimořádně oblíben", volně navazujícího na carnegyovskou klasiku.

Není prostě pravda, že "mediální mejnstrým" se v posledních letech neoprávněně soustřeďoval na válku v Sýrii a zanedbával srovnatelně strašný konflikt v Jemenu. Faktem je, že ještě i končící syrská válka je mnohem a mnohem krvavější záležitostí než kdy bylo nebo bude saúdské potlačování íránských proxies v Jemenu. Co se týče vraždění civilistů, Bašár Asad kope v úplně jiné lize než saúdská královská rodina. To neznamená, že máme Saúdy za příšernou jemenskou válku chválit - ale ani není důvod stavět je na roveň s damašským řezníkem.

Ideologicky motivovaný whataboutismus ovšem nemá rád jiná fakta než ta, jež předem pečlivě vybral k ilustraci apriorních tezí o zlém imperialismu a systematickém křivdění protizápadním autoritářským režimům.

Proto je velmi dobré, že stále ještě existují zdroje primárně orientované na fakta a analýzu, místo na prosazování zaujaté politické a ideologické agendy.

2
Vytisknout
8673

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019