Německo stupňuje přípravy k brexitu

18. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Bundestag zajistil, že Britové v Německu budou moci žádat o občanství i po brexitu. Avšak opoziční politici varují, že celníci nejsou připraveni na nadcházející byrokratickou noční můru.


Německý parlament ve čtvrtek schválil nový zákon v rámci příprav na nadcházející odchod Británie z Evropské unie. Legislativa pro přechodné období byla schválena jednomyslně takřka všemi stranami s výjimkou ultrapravicové AfD, která hlasovala proti.

Zákon, který vstoupí v platnost během formálního odchodu Británie z EU, by měl vyjasnit situaci lidí, které brexit ovlivní, zejména britských občanů žijících v Německu a Němců v Británii.

Zřejmě nejdůležitější pro takřka 120 000 Britů registrovaných v Německu je, že britští občané budou moci dál žádat o občanství i v přechodové fázi, která by měla trvat do konce roku 2020, s zvláštním přihlédnutím k datu jejich žádosti. Poté nicméně překážky pro získání německého občanství výrazně narostou.

Úřady od referenda o brexitu v roce 2016 zaznamenaly masivní nárůst počtu Britů ochotných získat německé občanství.

Podobně Němci, kteří doufají, že získají britské občanství, nebudou nuceni vzdát se národní příslušnosti, pokud zažádají před koncem přechodné fáze. Německá legislativa ve většině případů neumožňuje dvojí občanství pro lidi ze zemí mimo EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7627

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019