Chaos: Pentagon začal stahovat vybavení ze Sýrie

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Harmonogram stahování ze Sýrie zůstává záhadou. Americké ozbrojené síly plní Trumpův rozkaz ohledně stahování ze Sýrie, ale základní detaily plánu zůstávají nejasné. Trumpův poradce pro národní bezpečnost Bolton pokračuje v obtížných jednáních s Tureckem ohledně osudu amerických partnerů v Sýrii, informuje Katie Bo Williamsová.


Žádní vojáci ještě neodjeli, ale stahování vybavení již začalo. Asi 10 obrněných vozidel s vybavením opustilo ve čtvrtek večer americkou základu v Hasace. List Wall Street Journal ve čtvrtek informoval, že Pentagon vysílá pozemní jednotky a skupinu námořních plavidel nezbytných k provedení případného stažení.

Bolton v neděli navrhl, že závazek Turecka neublížit Syrským demokratickým silám, koalici Kurdů a Arabů podporované USA, kterou Ankara považuje za teroristy, bude předběžnou podmínkou stažení. Turecký prezident Erdogan v úterý veřejně odmítl tento požadavek a odmítl se s Boltonem sejít, čímž zpochybnil Trumpův plán stažení. Jednání mají pokračovat ještě další týden, prohlásil Bolton v pátek.

Zdá se, že Pentagon mezi tím uskutečňuje svůj plán stahování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8463

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019