Může ve Venezuele vzniknout americko-ruská bezpečnostní krize?

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
V prosinci navštívily Venezuelu dva ruské nadzvukové bombardéry schopné nést jaderné zbraně. Šlo o třetí takovou návštěvu od roku 2008. Může Moskva mít v úmyslu vyhrožování na západní polokouli, snad dokonce i jaderné?, ptá se William Courtney. Pokud je tomu tak, jak by mohl Washington reagovat?


Washington věnuje pozornost ruským akcím ve Venezuele, ale možná ne tomu, jaké jsou záměry Moskvy. Kreml si mohl přát, aby let vyslal zprávu, kterou Washington nevnímá. Demonstrace síly přišla krátce po setkání venezuelského prezidenta Madura s Putinem.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu slíbil další návštěvy letadel a plavidel ve Venezuele během Madurovy cesty do Moskvy.

Každý z ruských zhruba 18 Tu-160 může nést 24 jaderných nebo konvenčních raket. V roce 2015 několik Tu-160 přeletělo 15 000 km z Ruska kolem Evropy a nad Středozemním mořem, aby odpálilo rakety do Sýrie. Pracuje se na novější verzi letounu.

Další obavy vyvolává Putinova jaderná rétorika. V roce 2015 Putin prohlásil, že v roce 2014 byl připraven zapojit do krymské operace jaderné síly. Vloni v březnu hovořil o nových, "neporazitelných" jaderných raketách, a ukázal přitom videografiku s útokem na Floridu.

20. prosince Putin varoval před rostoucí hrozbou jaderné války a o týden později přihlížel testu nové nadzvukové rakety. Označil to za "excelentní" novoroční dárek.

Jak mohou USA reagovat na jakoukoliv zvýšenou ruskou vojenskou aktivitu ve Venezuele?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8009

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019