O jedu šířícím se ze sociálních sítí

17. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

"Good guys" vymysleli Facebook, ale během několika let ho  ovládli "bad guys". Představa, že si lidé budou mezi sebou sdílet obrázky rodinných obědů a kočiček, se naplnila jen částečně. V pozadí vyrostla hydra informačního chaosu a psychografie, která dokáže velmi efektivně požírat hodnotový rámec společnosti.

Sociální média jsou nepochybně obrazem společnosti, nicméně je možné ho velmi obratně pokřivit. Jejich dialektický vliv na společnost naopak demoralizuje, normalizuje stav, kdy se výzvy k násilí či k obratu k fašismu stávají banální součástí každodenní digitální diskuse. To jsou ohrožení, která se bytostně týkají demokratického uspořádání.

Kořen problému nicméně neleží v představě opuštění sociálních sítí, nicméně v řešení problémů, které zevnitř rozkládají společnosti. A z krátkodobého hlediska v cílené snaze euroatlantické civilizace donutit provozovatele digitálních platforem k odpovědnosti za obsah, který šíří.

V diskusním pořadu slovenské veřejnoprávní televize Večera s Havranom se nad otázkou, zda dochází k diktatuře sociálních sítí, potkali novinář Filip Struhárik (Denník N), právník Daniel Milo (GLOBSEC), spisovatel Arpád Soltész a Bob Kartous:

Večer s Havranom, slovenská televize ZDE

0
Vytisknout
9665

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019