Vlivní němečtí politikové apelují na Británii, aby neodcházela z EU

18. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Nejvlivnější němečtí politikové otiskli dnes v deníku Times dopis, jímž vyzývají Brity, aby zůstali v Evropské unii. Prvním signatářem je Annegret Kramp-Karrenbauer, politička, která přebírá od Angely Merkelové funkci šéfky CDU a zřejmě se po ní stane kancléřkou. Dalšími signatáři jsou: Andrea Nahles, šéfka sociálních demokratů; Annalena Baerbock a Robert Habeck, šéfové Strany zelených; Dieter Kempf, předseda Federace německého průmyslu; Thomas Enders, ředitel firmy Airbus: a Dieter Zetsche, ředitel automobilky Daimler. Text dopisu zní:

Bez vašeho velkého národa by nebyl tento kontinent tím, čím je dnes: komunitou, definovanou svobodou a prosperitou. Po hrůzách druhé světové války se na nás Británie nevykašlala. Přijala Německo zpět jako suverénní národ a jako evropskou mocnost. To jsme my, jako Němci, nezapomněli a jsme za to vděčni.

Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme, že svoboda, které se těšíme dnes jako Evropané, byla v mnoha ohledech vytvořena a hájena Brity, chceme Britům sdělit, že respektujeme jejich volbu. A jestliže si Britové budou přát opustit Evropskou unii nadobro, budou mít vždycky přátele v Německu i v Evropě. Avšak Britové by také měli vědět, že jsme přesvědčeni, že žádná volba není nezměnitelná. Naše dveře zůstanou vždy otevřeny: Evropa je domov.

Británie se stala součástí toho, čím my všichni jsme jako Evropané. A proto by se nám po Británii stýskalo. Chyběl by nám legendární britský černý humor i chození po práci do hostince na pivko. Chyběl by nám čaj s mlékem a ježdění na levé straně silnice. A chyběly by nám vánoční britské pantos. Avšak víc než cokoliv jiného, chyběli by nám sami Britové - naši přátelé za kanálem La Manche. Chyběla by nám Británie jako součást Evropské unie, zejména v této nepokojné době. Proto by Britové měli vědět: z hloubi svých srdcí říkáme: Chceme, aby v EU zůstali.

Zdroj v angličtině ZDE



 

0
Vytisknout
8036

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019