Brexit: Theresa Mayová přichází se stále šílenějšími návrhy, zatímco míjí čas

20. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Pro dohodu z Velkého pátku, která ukončila dlouhá staletí násilí, hlasovali občané v referendu, KDY JIM KOMPLETNÍ DOHODA BYLA NEJPRVE PŘEDLOŽENA, podporou 71,1 procent v Severním Irsku a 94,4 procent v Irské republice. Vy, Mayová, ji chcete ochromit v zájmu slepého hlasování pro brexit minimální většinou 51,9 procenta hlasů v zájmu dohody, kterou všichni odmítají?



Konzervativní probrexitový deník Daily Telegraph informuje na titulní stránce svého pondělního vydání, že prý Theresa Mayová navrhuje, že dohoda z Velkého pátku z devadesátých let, o ukončení terorismu v Severním Irsku, "by měla být kvůli brexitu přepracována". Je to další ze šílených návrhů Mayové, zatímco čas míjí a datum odchodu Británie z EU - přestože není k dispozici žádná dohoda - dne 29. března 2019 - se neúprosně blíží.



Přestože po své dramatické porážce v Dolní sněmovně, kdy byla dohoda Mayové s EU o brexitu odmítnuta 230 hlasy, Mayová přislíbila, že bude vyjednávat "s představiteli ostatních stran v parlamentě", posléze se ukázalo, že tvrdošíjně nechce ustoupit od svých nepřijatelných podmínek pro odchod Británie z EU (zákaz volného pohybu obyvatelstva, odchod Británie z evropské celní unie, odmítnutí jurisdikce evropského soudního dvora) a bude vyjednávat pouze z probrexitovými fundamentalisty ve své straně a s fundamentalisty ze severoirské ultraprotestantské strany DUP. Je to naprosto zbytečný pokus, protože tito fundamentalisté, především brexitoví fundamentalisté v Konzervativní straně, nikdy neustoupí a nikdo je nikdy neuspokojí, chtějí pořád víc a víc.

Hlavním problémem je tzv. severoirský backstop, zarážka, garance, že pokud Británie nevyřeší problém severoirské hranice, která musí zůstat otevřená, aby nedošlo k obnovení terorismu, Británie bude muset zůstat v jednotném evropském trhu, aby byly podnikatelské podmínky na obou stranách severoirské hranice stejné. V neděli Mayová navrhla, že by se tento problém mohl vyřešit bilaterálním vyjednáváním Londýna s Dublinem. Dublin ji s tímto návrhem okamžitě poslal kamsi, s tím, že jde o legislativu Evropské unie a že není možné, aby Londýn vyjednával s jednotlivými zeměmi, musí vyjednávat s Bruselem.

Brusel nadále čeká na to, s jakým řešením Británie přijde, protože není jasné, co Londýn vlastně chce. Na dotaz reportéra BBC, zda by britské problémy s brexitem neměl řešit Brusel, odpověděl Carl Bildt, že s návrhem odchodu Británie z EU  přišla Británie a je to její problém.

V neděli večer se konala debata o brexitu v televizi Sky News ze studia v severoanglickém městě Leeds. Alarmující je, kolik občanů severní Anglie vyžaduje, aby Británie nyní odešla z EU bez dohody., Míra neinformovanosti v této debatě byla ohromující: naivní občané si zřejmě vůbec neuvědomují, co by náhlé zrušení asi tisíce mezinárodních dohod, upravujících provoz mezi Velkou Británií a Evropskou unií, bez jakékoliv další dokumentace, znamenalo. (Například nebudou mít řídiči britských kamionů povolení vjet na území Evropské unie.) Jinak si sebevražedné tendence Angličanů nelze vysvětlit.

Ono se totiž z Evropské unie NEDÁ bez zničení země vystoupit. Jak na to velmi zajímavě poukazuje tento soubor tweetů, viz níže, britští euroskeptici nemají a nikdy neměli žádný plán jak odejít z Evropské unie. Z tohoto hlediska se stále ozývající požadavek "Just leave!" ("Prostě jen odejděme!") je nesmyslný. Protože nikdo nemá konkrétní plán jak to udělat a nejméně právě stoupenci brexitu.

Nejpodvratnější otázka je "Jak?"

britští euroskeptici nemaj

0
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2019