Vědci varují před klimatickou "časovanou bombou" ohrožující zásoby spodní vody

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Budoucí generace čelí environmentální "časované bombě", protože podzemní vodě trvá dekády, než zareaguje na dnešní dopady klimatických změn, varují vědci. Voda v podzemních prasklinách, nasáklá v písku, tvoří největší použitelnou zásobu pitné vody na planetě a závisejí na ní více než dvě miliardy lidí, píše Patrick Galey.


Pomalu je doplňována deštěm a vytéká do jezer, řek či oceánů, takže udržuje celkovou rovnováhu mezi přítokem a odtokem.

Zásoby spodní vody jsou již pod tlakem, jak globální populace roste a spolu s ní i zemědělská produkce.

Avšak extrémní počasí může mít další dlouhodobý dopad na to, jak rychle se doplňují zásoby vody, uvádí se ve studii publikované časopisem Nature Climate Change.

Mezinárodní tým výzkumníků využil počítačového modelování k výpočtům, jak mohou zásoby spodní vody reagovat na měnící se klima.

Ukázalo se, že během příští stovky let se patrně jen polovina světových zásob spodní vody plně obnoví nebo vrátí k rovnováze. To může vést k nedostatku vody v sušších oblastech.

Proces, při němž se dešťová voda filtruje přes podloží a akumuluje v podzemí může trvat staletí a region od regionu se výrazně liší. Tým zjistil, že zásoby v sušších oblastech se v některých případech obnovují i tisíce let.

"Některé části světa se mohou stát vlhčími, některé se mohou stát suššími, ale důležitý není jen celkový objem srážek, jde také o to, jak jsou srážky intenzívní," vysvětluje Mark Cuthbert z Cardiff University's School of Earth and Ocean Sciences.

"Klimatologie říká, že změny v intenzitě srážek jsou pro podzemní vodu velmi významné."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9643

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019