ČR ohromujícím způsobem na cestě k bezprávnímu státu

27. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Maniaci v čele s Václavem Klausem juniorem chtějí trestat správce sociálních sítí a internetových serverů za odstraňování lží, nesmyslů, konspiračních teorií a rasistických a nenávistných výroků. 

Jak děsivá je úroveň poslanců českého parlamentu, dokazuje nyní skutečnost, že tento paskvil na návrh zákona podpořila celá třicítka !! poslanců a to ze stran ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. Návrh zákona je v ostrém protikladu s legislativou Evropské unie, platné i v ČR, i se samotnými zákony České republiky, kriminalizujícími vyvolávání nenávisti vůči náboženství, etnickým skupinám a menšinám, které ovšem v ČR nikdo nevynucuje a nedodržuje.

Jak na to s úsměškem reagoval mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein: "Oni chtějí věznit mezinárodní pracovníky Facebooku, kteří z této platformy odstraňují nenávistné výroky a fake news?? Cože??"

Přesný opak idiocie českých poslanců

27. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Molly Russell



Přesně v době, když až třicet (!!) českých poslanců chce zákonem kriminalizovat odstraňování nenávistných či lživých výroků na internetu, varoval britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, že pokud sociální sítě nebudou odstraňovat škodlivý materiál, budou v Británii zakázány. V neděli Hancock konstatoval v této souvislosti v televizi BBC: "Pokud budou odmítat učinit to, co po nich chceme, pak v této věci schválíme nový zákon. Doufám ale, že k tomu nedojde."

Britský ministr zdravotnictví apeloval na obří digitální společnosti, aby odstranily z internetu materiál, který podporuje sebepoškozování a doporučuje sebevraždu.

V Británii totiž v roce 2017 spáchala sebevraždu čtrnáctiletá Molly Russellová poté, co sledovala na sociálních sítích znepokojující materiál o sebevraždách. Její otec řekl v televizi: "Jsem přesvědčen, že Instagram pomohl usmrtit mou dceru."

Rozhovor Britských listů 203. Co dělají Čeští elfové?

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous se stal mluvčím Českých elfů. Je to skupina několika desítek lidí, kteří chtějí bojovat proti falešným informacím šířeným tzv. "trolly" na internetu. Může ale taková akce být efektivní? O tom s ním mluví Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Krize konzervatismu dohnala vlády na obou stranách Atlantiku do slepé uličky

26. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Jazyk těchto konzervativců je nepřesvědčivý, protože ani oni sami už nevěří tomu, co říkají. Jako komunistické strany ve východní Evropě v osmdesátých letech, tito konzervativci jen provádějí už jen prázdné rituály, aniž by věřili v to, co dělají. Jsem si jista, že Mayová dobře ví, že brexit její zemi poškodí, a vím, že McConnell si je taky dobře vědom, že jeho daňové škrty neprospěly nikomu jinému než jeho bohatým kamarádům. Jsou to nihilisté, kteří opustili své hodnoty a žádné nové nepřijali.



V hlavních městech obou nejvýznamnějších anglofonních mocností, Británie a USA, zavládla politická krize. Jak britská, tak americká vláda se dostaly do slepé uličky, píše Anne Applebaum.

Prkenná a necharismatická Theresa Mayová se nezdá být vůbec podobná vulgárnímu a prolhanému Donaldu Trumpovi. Přesto však má krize v USA s krizí v Británii podivně mnoho společného. Obě krize byly způsobeny post-ideologickými konzervativními stranami, americkými republikány a britskými konzervativci, které ztratily cestu.

Británie připravuje pro brexit stanné právo

27. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Lidé věděli, pro co v referendu o brexitu hlasují: Plánovači brexitu připravují stanné právo k potlačení občanské neposlušnosti:



Drobný odstavec na titulní straně nedělního vydání Sunday Times:

Británie se připravuje na vyhlášení nouzového stavu a v případě chaosu po vypadnutí Británie z EU bez dohody zavede stanné právo, podle státních činitelů. Ti konstatují, že  krizový vládní výbor COBRA pro mimořádné události bude mít pravomoc použít armádu k potlačení nepokojů.


Tisíce britských firem plánují odchod z Británie, pokud země vypadne z EU bez dohody

26. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Organizace britských podnikatelů varují, že firmy se připravují přesunout své operace mimo Británii

Tisíce britských firem začaly realizovat své krizové plány pro možné vypadnutí Británie koncem března 2019 z EU bez dohody. Mnohé z nich plánují přesunout své operace do zahraničí, varuje britská obchodní komora. Uvádí, že firmy, které už z Británie odešly, jsou pouze "špičkou ledovce" a že mnoho ze 75 000 členů britské obchodní komory už vydává množství financí na plány k neutralizaci chaotického brexitu.

Mezinárodní den holocaustu

27. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

V tento den, 27. ledna 1945, osvobodila Rudá armáda Osvětim.


Zvěrstva páchají obyčejní lidé:


"Musím v divadle sedět vedle muslima?"


Jak rychle se všechno může zvrátit. Vaše hrůza po zhlédnutí tohoto filmu potrvá...

26. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

20. února 1939 se v Madison Square Garden shromáždilo 20 000 amerických nacistů. Tou dobou v Evropě Hitler dokončoval výstavbu svého šestého koncentračníbo tábora. O sedm měsíců později napadla nacistická armáda Polsko a vyvolala tím nejkrvavější válku ve světových dějinách.

Tento film byl nominován na Oskara. Je to film opravdu hrůzný. Trvá jen šest minut, ale vaše hrůza potrvá.


Milan Kundera a dalších 29 intelektuálů: Bojujme za Evropu!

25. 1. 2019

čas čtení 5 minut



Evropský kontinent čelí největší výzvě od třicátých let dvacátého století. Naléháme na evropské vlastence, aby se postavili proti ofenzívě nacionalistů, píší v dnes zveřejněném prohlášení 

Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Bernard-Henri Lévy

a pětadvacet dalších osobností


* * *

Myšlenka Evropy je ohrožena.

Ze všech stran přichází kritika, urážky a utíká se od této kauzy.

"Dost 'budování Evropy'!" vládne křik. Spojme se místo toho znovu se svou "duší národa"! Objevme znovu svou "ztracenou totožnost!" To je agenda, kterou sdílejí populistické síly, jejichž vlna zaplavuje Evropu. Je jaksi jedno, že abstrakce jako "duše" a "totožnost" často existují jen v imaginaci demagogů.

Na Evropu útočí falešní proroci, kteří jsou opilí resentimentem, a v delíriu nad možností dostat se před světla ramp. Evropa byla opuštěna dvěma významnými spojenci, kteří ji v minulém století dvakrát zachránili před sebevraždou: jedním za kanálem La Manche a druhým za Atlantikem. Evropský kontinent je zranitelný vůči stále drzejším zásahům obyvatele Kremlu. Evropa jako myšlenka se nám rozpadá přímo před očima.

Toto je to jedovaté ovzduší, v němž se v květnu budou konat evropské parlamentní volby. Jestliže se něco nezmění, jestliže nenastane něco, co by zvrátilo ten rostoucí, sílící, naléhavý příliv, jestliže nevznikne  nový duch odporu, tyto volby budou nejkatastrofálnějšími, jaké jsme kdy zažili. Zvítězí v nich ničitelé. Pro ty, kdož stále ještě věří v dědictví Erasma, Danteho, Goetha a Komenského, bude jen ponižující porážka. Zvítězí politika pohrdání inteligencí a kulturou. Bude docházet k výbuchům xenofobie a antisemitismu. Postihne nás katastrofa.

My, nížepodepsaní, patříme k těm, kteří odmítají rezignovaně přijmout tuto blížící se katastrofu.

Počítáme se mezi evropské vlastence (skupinu, která je početnější, než se obecně usuzuje, ale která je často příliš mlčenlivá a příliš rezignovaná), kteří chápou, o co tady jde. Tři čtvrtě století po porážce fašismu a třicet let po pádu berlínské zdi vznikl nový boj o civilizaci.

Máme víru ve velkou myšlenku, kterou jsme zdědili a o níž jsme přesvědčeni, že kdysi byla onou jedinou silou, která byla dostatečně mocná na to, aby pozvedla národy Evropy nad sebe i nad jejich minulost plnou válek. Jsme přesvědčeni, že i dnes to zůstává jedinou silou, která je dostatečně ctnostná na to, aby dokázala porazit nové známky totality, která za sebou přitáhne starou bídu temných věků. To, o co všechno jde, nám zakazuje, abychom se vzdali.

Proto publikujeme tuto výzvu, abyste se přidali k nové vlně.

Proto tento apel k činům v předvečer voleb, které nechceme přenechat hrobníkům evropské myšlenky.

Proto tato výzva k tomu, abychom znovu pozvedli pochodeň Evropy, která, navzdory jejím chybám, jejím omylům i jejím občanským činům zbabělství, zůstává majákem pro všechny svobodné muže a ženy na této planetě.

Naše generace se mýlila. Jako stoupenci Garibaldiho v 19. století, kteří opakovali, jako mantru, “Italia se farà da sè” (Itálie se sama vytvoří), domnívali jsme se, že evropský kontinent se dokáže sám od sebe spojit, aniž by bylo nutno za to bojovat či pro to pracovat. To, říkali jsme si, je přece "směr historie".

Musíme se odstřihnout od tohoto starého přesvědčení. Nemáme volbu. Musíme nyní za myšlenku Evropy bojovat, anebo být svědky toho, jak zahyne pod vlnami populismu.

V reakci na nacionalistickou a identitářskou ofenzívu musíme znovu objevit ducha aktivismu či akceptovat, že nás obklopí a zahltí resentiment a nenávist. Naléhavě musíme bít na poplach proti těmto žhářům duše a ducha, kteří, od Paříže až po Řím, se zastávkami po cestě v Barceloně, v Budapešti, v Drážďanech, ve Vídni a ve Varšavě, chtějí spálit naše svobody.

V této podivné porážce "Evropy", která se objevuje na horizontu, tato nová krize evropského svědomí, která hrozí, že zničí všechno, co činilo naše společnosti velkými, čestnými a prosperujícími, spočívá větší výzva než kdy předtím od třicátých let dvacátého století: je to útok na liberální demokracii a její hodnoty.

Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek a Orhan Pamuk jsou spisovatelé. Bernard-Henri Lévy je filozof.

Další signatáři: Vassilis Alexakis (Atény), Svetlana Alexievich (Minsk), Anne Applebaum (Varšava), Jens Christian Grøndahl (Kodaň), David Grossman (Jerusalem), Ágnes Heller (Budapešť), Ismaïl Kadaré (Tirana), György Konrád (Debrecín), António Lobo Antunes (Lisabon), Claudio Magris (Terst), Ian McEwan (Londýn), Adam Michnik (Varšava), Herta Müller (Berlín), Ludmila Oulitskaïa (Moskva), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Neapol), Eugenio Scalfari (Řím), Simon Schama (Londýn), Peter Schneider (Berlín), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leïla Slimani (Paříž), Colm Tóibín (Dublin), Mario Vargas Llosa (Madrid), Adam Zagajewski (Krakov)



Text v angličtině ZDE

Proti lžím na internetu se skoro nelze bránit

25. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoříme s Bohumilem Kartousem, který se stal mluvčím Českých elfů, skupiny několika desítek lidí, kteří si předsevzali, že budou vyvracet lži šířené na internetu.

Mají před sebou zřejmě nezáviděníhodný a neřešitelný úkol. Konspirační teorie se donedávna považovaly za bizarní výraz chování neškodných výstředníků. Už tomu tak není. Studie University of Chicago odhaduje, že v roce 2014 věřilo 50 procent amerických občanů alespoň jedné konspirační teorii. Když průzkum univerzita opakovala v listopadu 2018, to číslo stouplo na 61 procent. Ohromující zjištění bylo potvrzeno nedávnou studií University of Cambridge, která zjistila, že 60 procent Britů věří lžím.

Deník Guardian právě publikoval rozsáhlý materiál obsahující svědectví pěti amerických občanů, jimž záměrné šíření lží a hoaxů na internetu zničilo život.

Posedlost vlastní údajnou výjimečností: Moderátor BBC navrhl Irsku, aby odešlo z EU

26. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



John Humphrys, dlouholetý moderátor ranního publicitického pořadu "Today" rozhlasu BBC ohromil občany Irské republiky, když v sobotu ráno v rozhovoru navrhl irské ministryni, aby Irsko odešlo z Evropské unie a přičlenilo se k Anglii, a vyřešilo tak neřešitelný problém nutnosti zachovat otevřenou irsko-severoirskou hranici.

Vzhledem k tomu, že existuje dlouholetá historie anglického útlaku Irů (v 19. století způsobila Anglie v Irsku hladomor, na nějž zemřelo asi milion lidí, irské děti se o tom učí ve škole, anglické nikoliv) a Londýn, zvyklý na arogantní chování vůči malému Irsku, se nyní nemůže vyrovnat s tím, že Irsko jako členská země Evropské unie je daleko silnější než Británie, byl takový návrh anglického rozhlasového moderátora více než trapný.

Irská ministryně pro evropské záležtitosti Helen McEntee sdělila Humphrysovi, že Irsko neuvažuje o odchodu z Evropské unie, vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění podporuje členství Irské republiky v EU 92 procent jejích občanů. Dodala, že Irská republika "neplánuje vytvoření pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a očekává, že Británie splní své závazky ohledně dodržení otevřené hranice, které přijala při podepsání Dohody z Velkého pátku téměř před 21 lety."

Dohoda z Velkého pátku z roku 1998 ukončila terorismus v Severním Irsku. Její součástí je neexistence pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Pokud však Británie odejde z Evropské unie, musí vzniknout pevná hranice, protože výrobky z Británie už nebudou podrobeny předpisům zajišťujícím evropskou kvalitu a jejich dovoz do EU by kontaminoval trhy v Evropské unii. Otevřená hranice může trvat pouze potud, pokud by Británie zůstala členem evropské celní unie, to však Theresa Mayová vzdorně odmítá. Nyní komicky navrhuje rozhlasový moderátor, aby pro uspokojení fundamentalistických anglických brexitérů Irsko odešlo z Evropské unie, a vyřešilo tak tento problém.

Členství Irska v Evropské unii znamenalo pro tuto zemi obrovský hospodářský rozvoj, stejně jako ukončení severoirského terorismu.

Pro irské komentátory: S tímhle se musíme dnes potýkat v Anglii...



Labouristický politik Ben Bradshaw: Byl jsem ohromen, když jsem slyšel Johna Humphryse navrhnout dnes ráno pozoruhodně chladnokrevné irské političce, že řešením chaosu brexitu je, aby Irsko odešlo z Evropské unie a vstoupilo do Británie! Taková zoufalá neznalost historie a moderního Irska!



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Evropský úřad pro léčiva odchází z Londýna do Amsterdamu se ztrátou 900 pracovních příležitostí

26. 1. 2019

čas čtení 1 minuta



Evropský úřad pro léčiva, jeden z největších regulačních úřadů Evropské unie a jedna z prvních obětí brexitu, v pátek v Londýně naposledy uzavřel své dveře se ztrátou 900 pracovních příležitostí. Zaměstnanci sejmuli a složili 28 vlajek členských zemí EU, které byly vystaveny v londýnském foyeru instituce.

Evropský úřad pro léčiva analyzuje a schvaluje léčiva pro Evropskou unii, ale musí se přesunout do Amsterdamu, protože regulace léčiv musí být prováděna v členské zemi EU.

Odchodu tohoto úřadu z Londýna mnozí litují nejen jako ztrátu vysoce kvalifikovaných pracovních příležitostí, ale také jako likvidace vysoce kvalifikovaného britského centra pro analýzu léků

Ředitel instituce v pátek poděkoval svým bývalým zaměstnancům za jejich práci v Londýně během posledních 24 let:


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Socialisté vládnou ve Vídni, v Curychu, v Mnichově...

25. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je hezké, že si na Seznamu všimli, že Vídeň je město s nejvyšší kvalitou života na světě, a přitom – nebo právě proto – je tam velmi levné bydlení, velmi rozvinutý, sto let budovaný systém sociálního bydlení. Ano, zabývejme se tím konečně, je to za humny, je to příklad dávno hodný následování.

Co mne rozzlobilo, je tato věta o Curychu:

Trumpův blízký spojenec Robert Stone zatčen. Čelí sedmi žalobám

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Roger Stone, klíčový spojenec Donalda Trumpa, byl v důsledku vyšetřování vedeného Robertem Muellerem zatčen na Floridě. Je obžalován z bránění průběhu spravedlnosti, ovlivňování svědků a lživého svědectví. V pátek to oznámil úřad mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera.

Stone byl zatčen ve Fort Lauderdale na Floridě poté, co proti němu vydala žalobu dne 24. ledna federální vysoká porota. Muellerův mluvčí uvedl, že Stone se v pátek objeví před soudem.

Pučálkovic Godzilla, aneb Hybridní boj s Večerníčkem

25. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Mea culpa. Místo nimrání se ve faktu, že české školy v 21. století učí děti historické koncepci, podle níž je centrem dějin národ a smyslem národní existence komunismus ZDE, jsem se měl rozhodně distancovat od BIS a profilovat se atraktivně protiestablishmentově. To nikdy neškodí. Přičemž establismentem se v Česku už léta rozumí vše, co je prozápadní, liberální a nemá to žádnou reálnou moc. Takže skutečnými protivníky v probíhajícím Kulturkampfu musejí být Prasátko Peppa či Žofka a spol., kteráž k nám zavlekla opičí mor.

Rusáci nemůžou za vaše posraný životy

25. 1. 2019

čas čtení 12 minut


„Když tě obviní z něčeho tak neurčitého, je třeba bít na poplach a vysvětlovat lidem, že se to může stát každému,“ říká lotyšský básník Dmitrij Sumarokov, obviněný z napomáhání cizímu státu za moderování internetových diskuzí. Rozhovor s člověkem, který ví, co to znamená, když do svobodné diskuze vstoupí úřady.

Institut Maxe Plancka k PM2.5

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Je zvláštní, že vyšlo tiskové prohlášení českých ekoorganizací o PM2.5 s odkazy na materiály, kde rozložení emisí odpovídá starým odhadům.

Institut Maxe Plancka pro chemii (MPIC) vyvolal horkou debatu o zemědělství, jelikož zjistil, že v Německu vzniká 45% PM2.5 reakcemi čpavku z rozkládající se kejdy, a jen takto vzniklý prach má ročně zabíjet 50 000 Němců - tolik jako cigarety.

(O nebezpečí partikulátů, vznikajících z čpavku obsaženého v hnojivu na polích, se vážně hovoří i v Británii, pozn. red.)


https://www.mpic.de/aktuelles/pressemeldungen/news/fragen-und-antworten-zum-monitor-beitrag-vom-1712019-feinstaub-durch-landwirtschaft-seit-jahren-verharmlost.html

V reakci na MPIC vydala skupina plicních lékařů prohlášení, které naopak zpochybňuje škodlivost polétavého prachu:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-experti-zpochybnuji-skodlivost-poletaveho-prachu

tak nevím, píše Vojtěch Žítek.

Zajímavý podíl Polska, žádný podíl Česka

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Při sledování problému zahraničních zkušeností českých učňů jsem narazil na informaci, kde se uvádí:

"V současnosti podporuje program MobiPro-EU 259 projektů více než 2 300 účastníků (k lednu 2018). Většina účastníků pocházela ze Španělska (57,6%), Itálie (10,8%), Polska (6,3%), Bulharska (6,0%) a Řecka (5,7%). Zejména obchod s hotely a restauracemi je silně zastoupen u učňovského povolání jako restaurace a kuchařství. Následuje odborná příprava ve strojírenství a stavebnictví, v kovoprůmyslu a v péči starších osob."

Pro mne je zajímavý podíl Polska a asi takřka žádný podíl z Česka.

Dále jsem narazil na čilou spolupráci Německa a Ruska, píše Milan Lelek.

Brazilský homosexuální politik se kvůli vyhrůžkám smrtí vzdává mandátu. Nahradí ho manžel Glenna Greenwalda

25. 1. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
(Foto: David Miranda vlevo, Greenwald a děti vpravo)


Jean Wyllys byl učitelem v chudé části Brazílie, když byl v roce 2005  vybrán jako součást televizní reality show Big Brother. Protože byl otevřeně homosexuál, byl neustále brutálně napadán homofobními útoky jiného člena televizního "domu", který byl dokonce lékařem! Tyto otevřeně vyjadřované předsudky proti němu, od osoby s vysokoškolským vzděláním, ho přiměly tu televizní soutěž vyhrát. Namísto "kariéry" bývalého vítěze v "reality show" se Wyllys rozhodl stát se politikem. Byl zvolen do parlamentu a od té doby se stal nejznámějším hlasem hájícím práva minority LGBT v politice.

Gruzie dnes

25. 1. 2019 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 6 minut

Most přes řeku. Gruzie

Paní Manane je 49 let a živí se pouliční prostitucí v ulicích hlavního města Gruzie Tbilisi. Matka tří dětí se rozhodla jít touto cestou poté, co se rozešla se svým manželem a zůstala bez prostředků. Její děti ani rodina o tom nic nevědí. „Vždy se na ulici skrývám, mnohokrát jsem se musela schovat, když jsem uviděla někoho známého, ale ze všeho nejvíc se bojím policistů. Mlátí nás obušky, plivou na nás, polévají vodou a hází po nás plastovými lahvemi. Pokud chceme mít klid, kladou si podmínky. Vynucují si sexuální služby nebo požadují nákup cigaret, či svačiny“. Slova paní Manani potvrzuje její 42 letá kamarádka Lali, svobodná matka pěti dětí. Ta dostala mnoho pokut za neuposlechnutí policie a momentálně je toho tolik, že si musela vzít půjčku a snaží se na veřejnosti neukazovat. „Je to velký psychický nátlak. Přijedou policisté v civilu, otevřou dveře auta, chtějí, abych s nimi někam odjela. Bude to rychlé, říkají. Jestli odporuješ, slovně tě nadávají a vypíšou pokutu za neuposlechnutí. Řadoví policisté nejsou tak nebezpeční, jako ti v civilu, detektivové“.

Itálie: Vicepremiér Salvini musí být postaven před soud za únos uprchlíků, rozhodl soud

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Šéf ultrapravicové politické strany Liga Matteo Salvini a současný italský vicepremiér je vyšetřován za to, že zabránil  177 uprchlíkům, aby se vylodili v Itálii. Stojí pouze jediný krok od trestního stíhání.

V srpnu zahájili prokurátoři v městě Agrigento na Sicílii trestní vyšetřování proti Matteo Salvinimu za údajný únos a zadržení 177 migrantů, jimž Salvini zabránil v tom, aby se vylodili z lodi italských pobřežních hlídek Ubaldo Diciotti.

Británie: Komunističtí konzervativci varují: Volný pohyb obyvatelstva zakážeme!

25. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Britský konzervativní ministr financí Philip Hammond - neuvěřitelně - sdělil shromáždění britských průmyslníků v Davosu, že musejí přijmout brexit a že volný pohyb evropských občanů do Británie bude zakázán.

Upozornil, že britští podnikatelé "musejí změnit své podnikatelské modely", aby to odpovídalo brexitu. Už nebudou moci spoléhat na verbování pracovníků z celé Evropy.

Rozhovor Britských listů 202. Pojďte na prohlídku Prahou. Provede vás bezdomovec

18. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Terezou Jurečkovou z organizace Pragulic, která už šest let v Praze pořádá turistické prohlídky pro domácí i zahraniční návštěvníky, kdy turisty provádějí bezdomovci a ukazují lidem Prahu z jejich pohledu. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Eurozóna opět na pokraji recese

25. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Začalo to vtipem: Twitterový hashtag #euroboom se týkal jakékoliv známky oživení v eurozóně, nehledě na to, jak chatrné. V roce 2017, když francouzské, německé a dokonce i španělské HDP rostlo o více než 2 %, zdálo se, že hashtag popisuje reálný fenomén. Nicméně až příliš rychle se #euroboom změnil v #eurogloom.

Duma v prvním čtení schválila návrh zákona o "znevažování" držitelů moci v Rusku

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament po živé debatě schválil v prvním čtení návrhy zákonů, které stanoví tresty za vyjádření "zjevného nerespektování" mocenských orgánů nebo společnosti na internetu. Představitelé opozice naopak navrhli trestat činovníky "za fejky o smyslu penzijní reformy". Nicméně všichni poslanci se shodli na kritice autora novely, senátora Andreje Klišase.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Zatímco lidé pozorovali "krvavé zatmění", Měsíc zasáhl meteorit

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Pozorovatelé měli minulý víkend spoustu důvodů k nadšení díky zatmění Měsíce viditelnému z obou Amerik a z části Evropy, Afriky a Asie. Jev získal přezdívku "Superkrvavý vlčí Měsíc" díky kombinaci názvů, které mohou nebo nemusejí mít přesný význam, ale bylo bezpochyby úžasné se dívat.

Babiš se přátelí s Bolsonarem

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Po příjezdu do Davosu měl Jair Bolsonaro problém s tím, že v Brazílii vyšlo najevo, že jeho syn má vazbu na zločineckou popravčí četu nájemných vrahů ZDE

Znečištění ovzduší v ČR ročně předčasně zabije přes deset tisíc lidí

24. 1. 2019

čas čtení 10 minut


Společná tisková zpráva organizací Hnutí DUHA, Frank Bold, Greenpeace, Centrum pro životní prostředí a zdraví a Zelený kruh

ČESKÁ REPUBLIKA MUSÍ SNIŽOVAT ZNEČIŠŤOVÁNÍ PRACHEM SEDMKRÁT RYCHLEJI NEŽ DOSUD

ANALÝZA OVZDUŠÍ OD MŽP UKAZUJE, ŽE JE TO MOŽNÉ


čtvrtek 24. ledna 2019

Naše země musí výrazně přidat ve snižování emisí zdraví škodlivého jemného polétavého prachu (PM2,5 - částice menší než 2,5 tisícin milimetru), pokud chce dosáhnout svého cíle pro čisté ovzduší do roku 2030. Vyplývá to z analýzy návrhu Národního programu snižování emisí ČR, který předložilo Ministerstvo životního prostředí k veřejnému připomínkování [1].

Znečištění ovzduší u nás ročně předčasně zabije přes deset tisíc lidí a způsobuje ekonomické škody 150 miliard korun ročně [2]. Limity pro koncentraci jemného prachu doporučené Světovou zdravotnickou organizací u nás splňují jen nejhlubší lesy [3].

Pomáhá dezinformační válka kultivovat debatu o konstrukci české identity?

24. 1. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Aneb proč BIS pálí směrem na cíl (pokud nemine v překladu).

V diskuzi, kterou vyvolala poslední výroční zpráva BIS (více ZDE), se často ztrácí podstata povahy dezinformační války. Prolínání kulturní a zpravodajské fronty v kontextu virtuálního světa informací mimochodem vůbec není nijak specifickou záležitostí českých zpravodajců. Naopak, relativně se zpožděním reaguje BIS na jevy, které již delší dobu analyzují a předkládají svým zákonodárcům například britští zpravodajci. Ti soustavně využívají mj. poznatků Edwarda Lucase, autora knihy „Nová studená válka“, o provázanosti ekonomické a politické konsolidace moci Vladimíra Putina v Rusku a jeho vlivu na okolní země, či Olivera Bullogha, autora „Moneyland“ o tocích peněz z ilegálních aktivit v RF do zemí EU a do USA (více ZDE ).

Prognózy pro rok 2019 v technologiích

24. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Chytré a jen trochu provokativní - prognózy pro rok 2019 v technologiích. Co mně přišlo nejzajímavější (článek je za paywallem):

1) "Rok Amazonu": Amazon se dostane do první pětky mediálních (!) společností. Amazon oddělí AWS (cloudové řešení) a to se okamžitě stane jednou z 20 nejcennějších firem světa. Řada mergerů a strategických spojenectví se uskuteční jen s jedním cílem: zatlačit Amazon zpátky. Amazon zahájí cestu s cílem stát se nejhodnotnější firmou na světě v oblasti zdravotnictví. Jakýkoli hráč v oblasti digitálních médií ztratí a na jeho úkor porostou jen tři firmy: Facebook, Google a (opět) Amazon.

Vynikající čtení z knihy Jaroslava Spurného

24. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice doporučuji čtenářům Britských listů každodenní čtení z knihy Jaroslava Spurného „Jací jsme dnes“ na Českém rozhlase Plus (od 20:30 do 21:00). Jaroslav Spurný dlouhodobě dělá investigativní žurnalistiku v Respektu. Svého času, někdy mezi lety 2000-2006 jsem Respekt pravidelně četl zejména kvůli jeho článkům (a sloupkům Viktora Šlajchrta). Dost jasně si vzpomínám, že právě v Respektu někdy ze začátku nultých let jsem poprvé četl jméno Andrej Babiš. A zrovna včera jsem na ČRo Plus mohl vyslechnout Babišův příběh.

Když velký byznys sází na autoritáře a populisty

24. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Mnozí politikové, analytikové a komentátoři již delší dobu vyjadřují nepokryté zděšení nad vulgárními populisty a xenofoby, jimž se podařilo získat politickou moc ve Spojených státech, v Maďarsku či Brazílii. V pohodlí svých slonovinových věží přemítají, jak k tomu mohlo vlastně dojít; proč se „starý dobrý svět“ najednou stal rejdištěm rasismu, homofobie, ultranacionalismu a obecně antiliberálních tendencí. A ačkoli se Donald Trump, Viktor Orbán nebo Jair Bolsonaro chopili moci do značné míry kvůli systematickým selháním onoho starého dobrého světa, tito populističtí politikové navíc získali významnou podporu velkého byznysu.

Pojďme zlepšit učňovské školství

24. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak. Učňáky jsou dnes školou poslední volby, motivace jít na ně je nulová.

Jen by mohl pan hejtman Vondrák laskavě vysvětlit, jak zvýšíme tuto motivaci, když na učňáky násilně natlačíme přes cut-off score další desítky tisíc dětí, které chtějí jít na střední, spadnou pod čáru cut-offu. Ty nepochybně láskou k určenému učňáku doslova zahoří a svou pilku na železo u ponku skropí slzami štěstí.

2084?

24. 1. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

"Jak to, že jste nevyplnil tabulku Qx19/6a, záložku 127 - vlevo dole a nenasdílel ji včas odboru 60, oddělení A2?!!" zavřeštěl hlas z reproduktoru a na obrazovce se objevil odulý syntetický zelený skřet.

Pepa Novák jen tupě zíral na svůj monitor.

Sloužil tu jako úředník už třicátým třetím rokem, nyní v kanceláři č. 327/C ve 14. patře jižního křídla zdejšího administrativního centra.

Alzheimerovu chorobu "způsobuje zánět dásní"

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Vědci tvrdí, že obyčejný zánět dásní hraje ústřední roli při vzniku Alzheimerovy choroby. Nové důkazy, že Alzheimerovu chorobu způsobují infekční bakterie, zřejmě zcela změní přístup k této nemoci.

Hlavní příčinou zánětu dásní a ztráty zubů je bakterie Porphyromonas gingivalis. Také způsobuje poškození tepen.

Vědci nyní nalezli v lidském mozku přítomnost toxických enzymů zvaných gingipains, které produkuje bakterie Porphyromonas gingivalis a DNA této bakterie. Bylo také zjištěno, že u myší se tato bakterie dostává z jejich tlamy do mozku. Testy prováděné u myší prokáazly, že enzymy gingipain ničí neurony v mozku.

Pelosiová zakázala Trumpovi přednést svou Zprávu o stavu Unie ve Sněmovně reprezentantů

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

- Trump tvrdil, že navzdory přání Nancy Pelosi, předsedkyně Sněmovny reprezentantů, přednese ve sněmovně svou Zprávu o stavu Unie. Pelosiová mu to nyní zakázala. Napsala mu, že zakazuje jeho projev ve Sněmovně reprezentantů až do doby, než bude zrušeno ochromení amerických vládních úřadů. Trump měl svůj projev přednést 29. ledna. Trump zuří, nadává, že je to proto, že "Pelosiová nechce slyšet pravdu."




- Michael Cohen, bývalý Trumpův právník, zrušil své svědectví v Kongresu, plánované na 7. února, protože mu a jeho rodině Trump a jeho právník Giuliani vyhrožují. Demokraté nedávno varovali Trumpa, aby nezastrašoval svědky, poté, co Trump neustále navrhoval, aby bylo zahájeno vyšetřování proti Cohenově tchánovi. Podle Trumpa Cohen své svědectví zrušil, protože "ho ohrožovala pravda".

Skotská vláda zintenzivňuje svůj program proti bezdomovectví. Proč nemá česká vláda žádný takový program?

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Každý si zaslouží bezpečné a teplé místo, kde může letos v zimě spát.


BBC zřejmě přesune své mezinárodní ústředí do Belgie

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Dalšími možnostmi jsou Holandsko a Irsko


BBC uvažuje o přesunutí svého nového ústředí do Bruselu, oznámil v Davosu belgický premiér Charles Michel. Jednal o tom s generálním ředitelem BBC Tonym Hallem.

Má-li BBC mít možnost dál pokračovat ve vysílání svých mezinárodních televizních okruhů, jako jsou BBC World, BBC Entertainment, BBC First a BBC Earth, bude potřebovat evropské vysílací licence.

Therese Mayové se nepodařilo zahrnout evropské vysílací licence do navrhované obchodní dohody Británie s EU.

V současnosti používá více než 500 celoevropských televizních okruhů vysílací licence, které vydává britský regulační úřad Ofcom. Mezinárodní televizní stanice dosud vydávaly na vysílání z Británie více než 1 miliardu liber. Po brexitu přestanou pro Evropskou unii vysílací licence Ofcomu platit.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Tvrdý brexit bude letos stát automobilku Ford 800 milionů dolarů

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 




Ford v Británii zaměstnává asi 13 000 osob, což je asi čtvrtina ze všech jeho 54 000 zaměstnanců v Evropě. Plný rozsah ztráty pracovních míst v důsledku brexitu v Británii i v Evropě  bude znám až v druhé polovině roku 2019. 

Británie: Airbus označil přístup britské vlády k brexitu za ostudný

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Generální ředitel firmy Airbus apeluje na britské občany, aby neignorovali "šílenství brexitérů" a varuje, že odchod Británie z EU bez dohody povede "k velmi škodlivým rozhodnutím"

 




Airbus, obří firma vyrábějící letadla, charakterizovala způsob, jímž britská vláda přistupuje k brexitu, za "ostudný", a varovala, že odejde z Británie, pokud Británie vypadne z EU bez dohody.

Brexitéři: Britská vláda by měla zkonfiskovat Airbus a vyrábět letadla sama!

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Úroveň šílenství brexitérů v Konzervativní straně v britském parlamentu ilustruje jedna z jejich četných záporných reakcí na varování ředitele firmy Airbus, že výroba letadel z Británie odejde.

Fundamentalistický brexitér, konzervativní poslanec David Bannerman, se vyjádřil.

Super Projekt strach od firmy Airbus. Máme tady německého generálního ředitele, který dává přednost zájmům EU před zájmy vlastních zaměstnanců. Ostudné. Stejně jako je tomu s  [bezpečnostním systémem] Galileo, Británie by měla tyto podniky převzít a prodávat na globálním trhu naše vlastní letadla!!


Davos: Norsko má snad nejmenší rozdíly mezi chudými a bohatými na světě

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Má také nejinkluzivnější ekonomiku na světě, upozorňuje Světové ekonomické fórum v Davosu.

Norové se těší dobrému zdravotnictví, dotovaným školám a ekologické ekonomice.

Tak jak to Norsko dělá?

Používá své obrovské ropné bohatství k financování veřejných služeb.

A více než 98 procent jeho energie nyní pochází z obnovitelných zdrojů

V čele žebříčku inkluzivních ekonomic stojí malé evropské země. USA jsou třiadvacáté ze 103 zemí. Čína je šestadvacátá. Indie je šedesátá druhá.

Mnoho zemí má problémy jak proměnit hospodářský růst v lepší život.

Za posledních pět let, jen 12 z 29 bohatých zemí omezilo chudobu, přestože HDP vzrostl o 5,3 procenta.

Existují norská poučení, která bychom měli přijmout?


Italský vicepremiér vyzval Francouze, aby nehlasovali pro Macrona

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Napětí mezi Itálií a Francií se zintenzivnilo poté, co italský vicepremiér Matteo Salvini naléhal na Francouze, aby v nadcházejících volbách nehlasovali pro Macrona. To vyvolalo z Paříže drtivou odezvu.

Matteo Salvini apeloval na francouzské voliče, aby v květnových volbách do Evropského parlamentu nehlasovali pro Macronovu stranu En Marche. Nathalie Loisseau, francouzská ministryně pro evropské otázky, bagatelizovala jeho výroky jako "bezvýznamné" a zdůraznila, že to nevyvolá "soutěž těch nejblbějších".

Facebook, Google a Microsoft sponzorovaly antiklimatickou konferenci

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na konferenci sponzorované Facebookem, Googlem a Microsoftem rozdávalo sdružení popírající klimatické změny brožury, které tvrdí, že „více oxidu uhličitého pomůže všem, včetně budoucích generací našich rodin“, píše na Twitteru novinářka Stephanie Mencimerová.

30200

V příštích amerických prezidentských volbách hodlá kandidovat potomkyně imigrantů

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační foto: Zdroj: Compfight.com

Kalifornská senátorka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová, která v minulosti pracovala jako prokurátorka, oznámila, že se za dva roky bude ucházet o křeslo v Oválné pracovně. „Cítím pocit zodpovědnosti, abych bojovala za to nejlepší, co v nás je. A ten boj bude vždycky zahrnovat naši národní bezpečnost, což je jedna z našich největších priorit,“ oznámila Harrisová.

Pompeova konference o Íránu ve Varšavě patrně skončí nezdarem

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

I když mělo jít o mezinárodní konferenci o bezpečnosti na Blízkém východě, iniciativa k jejímu uspořádání vzešla od Spojených států (konkrétně od šéfa americké diplomacie Mikea Pompea), Saúdské Arábie a Izraele, tedy zemí, jež nenávidí Írán. Polsko poslalo pozvánky 70 státům, včetně zemí Evropské unie a Ruské federace. Írán pozvánku nedostal, protože cílem konference je démonizace a marginalizace Íránu.

Vědci varují před klimatickou "časovanou bombou" ohrožující zásoby spodní vody

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Budoucí generace čelí environmentální "časované bombě", protože podzemní vodě trvá dekády, než zareaguje na dnešní dopady klimatických změn, varují vědci. Voda v podzemních prasklinách, nasáklá v písku, tvoří největší použitelnou zásobu pitné vody na planetě a závisejí na ní více než dvě miliardy lidí, píše Patrick Galey.

Psychopatem na doživotí, Hérostratem na last minute

23. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ti kdo životní projekt staví na předpokladu, že svět je koneckonců rozumně uspořádán a co se děje dává smysl, velmi často neuspějí, upozorňuje Venkatesh Rao ZDE. Mnohem lepšího skóre naopak dosahují ti, kdo spolu s Shakespearem tvrdí, že život je "příběh vyprávěný idiotem, naplněný zvukem a zuřivostí, jež neznamená nic". Proto úsilí přežít opírají o jeho iracionalitu - jako Hellerův kapitán Yossarian v románu Hlava 22.

Barnier: Pokusy zabránit odchodu Británie z EU bez dohody nemohou být úspěšné

23. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier varoval poslance britské Dolní sněmovny, že jejich pokusy zabránit katastrofickému vypadnutí Británie z EU bez dohody nemohou být úspěšné, pokud v Dolní sněmovně nevznikne většina pro určité konkrétní řešení.

Barnier zdůraznil v Bruselu, že bez ohledu na toto úsilí britských poslanců Británie katastrofálně vypadne z EU bez dohody dne 29. března 2019, pokud poslanci Dolní sněmovny nezačnou podporovat konstruktivní vizi pro budoucnost.

Prohlížeč Microsoftu varuje, že stránky bulvárního deníku Daily Mail (který český tisk nadšeně cituje) jsou často "nepřesné"

23. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Pluginová aplikace NewsGuard v prohlížeči Edge od Microsoftu varuje už od srpna loňského roku, že server Daily Mail publikuje nepravdivé zpravodajství.


V obecnější známost to vyšlo nyní, kdy Microsoft učinil plugin NewsGuard automatickou součástí svého prohlížeče.


Daily Mail zuří a usiluje o odstranění tohoto varování. Ale je to pravda.





Putinismus v Británii prosadí absolventi exkluzivních soukromých škol

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Fundamentalistický probrexitový extremista žádá, aby Mayová suspendovala parlament

Jacob Rees-Mogg, zvaný kvůli svým extremně konzervativním názorům "poslanec pro 18. století", ve svém středečním projevu požadoval, aby britská premiérka Theresa Mayová suspendovala Dolní sněmovnu, a zabránila tak poslancům, aby prosadili znemožnění odchodu Británie z EU bez dohody. Pokud to prý Mayová neudělá, brexitéři se postarají o to, aby to tvrdě odnesla:

 



Komentátor Nick Cohen:

Britský putinismus nebudou realizovat drsňáci v těžkých botách a kožených bundách, ale absolventi exkluzivních britských soukromých škol (Eton) s dokonalou etiketou, požadující suspendování Dolní sněmovny jazykem vyšších britských vrstev...




Jak porazit hybridní válku, ještě než začne

23. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Od té doby, co Rusko v roce 2014 ilegálně obsadilo Krym, v západních politických kruzích proběhla řada diskusí o tom, jak se vypořádat s taktikou hybridního válčení, píše Luke Coffey. Existuje také debata, jak definovat hybridní válku.

Británie: Dopadne to špatně

23. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Analytik Sky News Faisal Islam:

Občané Británie...

Hlasovali v roce 2016 pro odchod z EU.

... a pak v roce 2017 odebrali britské vládě legislativní většinu, aby to mohla provést.

A v roce 2018 většina Britů v průzkumech veřejného mínění říká, že brexit je chybou a že podporují setrvání Británie v EU, ale zároveň v roce 2019 odmítá nové referendum.

Tak to dopadne špatně.


Rusko poprvé použilo zákon o "nežádoucích organizacích" k trestnímu stíhání obhájkyně lidských práv

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Ruské úřady poprvé použily represivní zákon o "nežádoucích organizacích" k zahájení trestního stíhání obhájkyně lidských práv Anastasie Ševčenkové. Ta může být odsouzena až k šesti letům vězení, varuje Amnesty International.


V pondělí 21. ledna byla Anastasia Ševčenko, koordinátorka organizace Otevřené Rusko, obžalována z "opakované účasti na činnosti nežádoucí organizace".

Je zjevné, že ruské úřady nyní rozšiřují své metody pro uvěznění obránců lidských práv. Bude to mít drastické dopady na svobodu projevu v Rusku. V minulých dnech zahájila ruská policie trestní vyšetřování členů organizace Otevřené Rusko po celé zemi. V jejich úřadovnách a bytech probíhají razie a aktivisté jsou zatýkáni.

Nový ultrapravicový brazilský prezident ochromen skandálem svého syna

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta



Hned poté, co princ William v Davosu interviewoval Sira Richarda Attenborougha, který varoval, že pokud zničíme přírodu, zničíme sami sebe,


vystoupil v témže sále nový ultrapravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro se svými antiekologickými tématy. Informoval, že otevře amazonský prales těžbě a podnikatelům, a zdůrazňoval, že zničí "bolivarskou" levici.

Jenže jeho ostře kritizované vystoupení na Světovém ekonomickém fóru bylo zastíněno rostoucím skandálem v Brazílii, který se týká jednoho z jeho synů, nedávno zvoleného senátora Flávia Bolsonara.

Analytik: Čínu je třeba přesunout do kategorie "darebáckých států"

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina bývalých diplomatů a akademiků napsala otevřený dopis čínskému prezidentovi kvůli propuštění dvou Kanaďanů zadržovaných na základě národněbezpečnostní argumentace. Jeden ze signatářů, Bill Hayton z think tanku Chatham House, označil Čínu za zemi, kterou je třeba přemístit do kategorie "darebáckých států".

Fyzik Carlo Rovelli: "Čas neexistuje"

23. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


"Čas neexistuje." To je jen jedna z teorií teoretického fyzika a spisovatele Carla Rovelliho. Nachází se na seznamu stovky nejvlivnějších globálních myslitelů. Jeho populárně vědecká kniha "Sedm krátkých lekcí z fyziky" byla přeložena do 41 jazyků a prodalo se jí přes milion výtisků.

V poslední knize "Řád času" se vyrovnává s původem samotného času.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Velké britské firmy zachvacuje panika z blížícího se brexitu

23. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Loď společnosti P&O Ferries

Podnikatelská Británie signalizuje, že už má plné zuby neschopnosti politiků v Dolní sněmovně ohledně brexitu. Skutečnost, do jak velké míry významné britské firmy zachvátila panika z možného odchodu Británie z EU bez dohody, se projevuje jejich náhlými havarijními opatřeními.


Sir James Dyson, pro brexitový milionář, jehož firma vyrábí vysavače a sušičky na ruce pro záchody, uštědřil těžkou ránu britské vládě tím, že oznámil, že přesunuje ústředí své firmy do Singapuru.

Andrew Adonis poznamenává, že protože Singapur právě podepsal obchodní dohodu o volném obchodu s EU, Dyson bude mít přístup na evropský trh ze Singapuru volný, na rozdíl od toho, kdyby jeho firma zůstala v Británii po brexitu, pro který Dyson horoval:


Izraelské letectvo beze ztrát zničilo íránské objekty v Sýrii

23. 1. 2019

čas čtení 6 minut

Libanonský tisk s odvoláním na zdroje v Damašku informuje o leteckém úderu provedeném v noci na pondělí izraelským letectvem na cíle v Sýrii, píše v analýze pro Nězavisimuju gazetu Alexandr Šarkovskij. Podle informací agentury Al-Masdar News útok izraelské letouny provedly v několika vlnách, z nichž první byla zaznamenána v 1:05 místního času. Úder byl proveden raketami třídy vzduch-vzduch, přičemž v okamžiku útoku se letouny nacházely v libanonském vzdušném prostoru.

Hospodaření OSBL v prosinci 2018

26. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 93 433.82  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem prosince  2018 398 843.45  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
57241