Zimbabwe: Po protivládních protestech jsou ošetřovány desítky postřelených

18. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
68 Zimbabwanů je ošetřováno se střelnými poraněními a 17 z nich podstoupilo chirurgické zákroky po násilných protestech, které tento týden vyvolalo zdražení paliva. Oznámili to ve čtvrtek zimbabwští lékaři.


Zimbabwské sdružení lékařů za lidská práva (ZADHR) tvrdí, že její členové ošetřili 172 osob,některé kvůli poraněním způsobeným psími zuby, v soukromých i veřejných nemocnicích. V pondělí v hlavním městě Harare a druhém největším městě Bulawayo propukly protesty kvůli zdražení paliva.

"Existují případy pacientů, kteří mají traumatická poranění hrudníku a zlomené končetiny, ale byli nuceně odebráni z nemocnice, aby se zúčastnili procesů, navzdory radám lékařů," oznamuje ZAHDR ve svém prohlášení.

Protesty jsou vážnou výzvou prezidentu Emmersonu Mnangagwovi, který slíbil napravit katastrofální ekonomickou situaci poté, co nahradil dlouholetou hlavu státu Roberta Mugabeho. Toho v listopadu 2017 svrhl vojenský převrat.

Řada civilistů včetně prominentních aktivistů a opozičních poslanců byla zadržena a probíhají s nimi soudní přelíčení.

Další byli zbiti, upozorňují právníci a svědkové, kteří poukazují na tvrdé potlačení disentu bezpečnostními složkami.

Po dvou dnech protestů proti zvyšování cen paliva obyvatelé hlásí, že vojáci a policisté hlídkují v ulicích Harare a útočí na některé lidi v jejich domácnostech, což je taktika využívaná bezpečnostními složkami režimu Roberta Mugabeho během takřka čtyř dekád stále represívnější vlády.

V úterý došlo k částečnému omezení některých internetových služeb, které byly obnoveny ve středu - v poslední den "domácí stávky" proti výraznému růstu cen paliv. Avšak sociální média jako WhatsApp, Facebook a Twitter zůstala na příkaz vlády dále blokována.

Opoziční poslankyně Joana Mamombeová zůstává v úkrytu poté, co ji vojáci hledali u rodičů a zbyli jejího otce, který skončil v nemocnici.

"Velmi se bojím o život. To je potlačování těch z nás, kdo oponují této vládě. Chtějí umlčet opozici," sdělila Mamombeová telefonicky Reuters.

Zimbabwané doufali, že Mnangagwa splní předvolební sliby oživit ekonomiku a rozejít se s Mugabeho érou, ale Zimbabwe upadlo nazpět do zaběhaných kolejí.

Nedostatek dolarů poškozuje ekonomiku, vysoká inflace znehodnocuje úspory a vláda reaguje na nesouhlas silou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6722

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2019