Itálie pohrozila, že začne imigrantům vydávat schengenská víza

16. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Itálie je frustrována, že jí EU nechce pomoci s uprchlíky a pohrozila, že jim začne vydávat schengenská víza pro cestu do dalších zemí EU, pokud nedojde k rozumné dohodě.

V úterý se mají v Lucembursku sejít ministři vnitra EU k diskusi o tom, jak si poradit s masovou migrací přes Středozemní moře z Libye. Hádka v EU v této věci se zhoršuje. Itálie pohrozila, že začne vydávat uprchlíkům dočasná víza, která jim umožní přesunout se do dalších zemí EU, pokud nebude dosaženo v této věci férové dohody s ostatními členskými zeměmi.

Brusel se snaží zavést nový systém kvót pro uprchlíky. Ministři mají připravit reakci na návrhy Evropské komise, které by měly znamenat začátek systematické a sdílené imigrační pomoci.

Vzhledem k tomu, že desetitisíce uprchlíků končí v Itálii, Řím je rozhořčen, že se o věci Evropská unie haštěří, a hrozí, že se pomstí.

Východoevropské země odmítají návrhy Evropské komise, Británie a Dánsko se na programu rozdělování uprchlíků vůbec nepodílejí, Německo jej podporuje, Francie, Španělsko a Portugalsko se k návrhu stavějí vlažně, Itálie zuří, že jí Evropská unie nechce pomoci s vlnou uprchlíků na jejím jižním pobřeží.

Italský premiér Matteo Renzi varoval, že pokud nedojde k rozumné dohodě, Řím začne uprchlíkům vydávat dočasná schengenská víza, která jim umožní rozmístit se po Evropě, přestane přijímat stovky člunů připlouvajících z Libye a odmítne povolit zahraničním lodím, které zachraňují uprchlíky, přistávat v italských přístavech.

Rakousko a Maďarsko hrozí, že uzavřou před uprchlíky své hranice, Francie a Švýcarsko jim brání vstupu do svých zemí z Itálie. Policisté kontrolují mezinárodní vlaky a porušují předpisy o tom, že v schengenském prostoru v EU se má cestovat bez pohraničních kontrol.

Evropská komise v dubnu reagovala na skutečnost, že se ve Středozemí utopilo více než 800 uprchlíků, když se převrátil jejich člun, vypracováním radikálních nových návrhů na kvóty imigrantů, které by měly být rozmístěny v jednotlivých zemích EU. Británie, Dánsko a Irsko nemají povinnost se na tomto projektu podílet, ale Irsko uvedlo, že určité množství uprchlíků přijme.

Návrhy Evropské komise začínají mírně. Požadují rozmístění asi 60 000 uprchlíků ze Sýrie a z Eritreji, z nichž 40 000 je už v Itálii a v Řecku a 20 000 se chystá přeplout Středozemní moře, do evropských zemí.

Navrhované kvóty jsou kritizovány jako nesmírně nízké - loni vstoupilo do EU více než 600 000 žadatelů o azyl - ale projekt by poprvé zavedl zásadu sdílení uprchlíků členskými zeměmi EU.

Dosud do Itálie letos přicestovalo téměř 60 000 uprchlíků, více než loni. Podle návrhu Evropské komise by z nich bylo rozmístěno v ostatních zemích EU jen 24 000. Italský premiér Matteo Renzi charakterizoval tento návrh jako provokaci.

Podle návrhů Evropské komise by bylo rozmísťování uprchlíků závazné pro 25 z 28 členských zemí EU. Novější členské země EU z východníá Evropy, kde jsou nízké počty přistěhovalců, se na projektu odmítají účastnit.

Itálie, Německo, Rakousko a Švédsko podporují kvóty pro uprchlíky nejsilněji, avšak aby byl návrh přijat, musí ho podpořit kvalifikovaná většina zemí. Východoevropské země nemají dostatečné množství podpory na to, aby návrh blokovaly, ale mohly by ho vetovat, kdyby se k nim připojilo Španělsko a Portugalsko. Činitelé v Bruselu konstatují, že klíčový bude postoj Polska.

Východoevropské země chtějí obnovit sankce EU proti Rusku, což je téma, které západní Evropu příliš nezajímá, a Polsko by mohlo být přesvědčeno, aby oplátkou za obnovení protiruských sankcí podpořilo politiku EU pro uprchlíky.

Německo a Francie zaujaly společnou politiku. Kritizují plán Evropské komise na kvóty, avšak úplně ho neodmítly. Požadují, aby byl zrušen bezvízový styk se zeměmi na Balkáně a aby Itálie odebrala otisky prstů všem novým příchozím a zabránila jim, aby cestovali do jiných zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9526

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2015