Ruský voják zajatý na Ukrajině chce žalovat ruské ministerstvo obrany

16. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský voják Alexandr Alexandrov, kterého minulý měsíc v luhanském regionu zajala ukrajinská vojska, chce žalovat ruské ministerstvo obrany, které po jeho zajetí oznámilo, že Alexandrov už není vojákem ruské armády. Spolu se svým ruským kolegou Jevgenijem Jerovejevem čelí oba ruští vojáci žalobě z terorismu. Ukrajinská vláda totiž stíhá za terorismus všechny osoby, které bojují na Ukrajině na straně proruských separatistů.

Když Kyjev oznámil, že zajal tyto dva ruské vojáky, Rusko znovu tvrdilo, že na Ukrajinu žádné vojáky neposílá a že Alexandrov a Jerovejem nejsou ruskými vojáky. V rozhovoru pro týdeník Novaja gazeta tvrdí Alexandrov, že je i nadále v činné službě jako voják ruské armády a že se považuje za válečného zajatce a nikoliv za teroristu. Na otázku, zda by namítal něco proti tomu, aby ruští právníci jeho jménem podali žalobu na ruské ministerstvo obrany za to, že ho ilegálně propustilo ze služby, uvedl Alexandrov, "Ne proti tomu bych nic nenamítal. Myslíém, že nebude zrovna obtížné dokázat, že jsem voják v činné službě."

Alexandrov v rozhovoru také zkritizoval, jak ruská média informují o válce na východní Ukrajině a že vůbec nepřinášejí informace o obětech ruských vojáků.

"Ukrajinská strana zachází se svými mrtvými a se zajatými důstojně. Doma v Rusku o nás v médiích není ani zmínky. Nevím, samozřejmě, je možné, že mě v Rusku považují za zrádce, ale já jsem svou zemi nezradil. Nespáchal jsem žádný zločin, jen že jsem ilegálně překročil hranici. Nejednal jsem jako terorista, plnil jsem rozkazy. Jsem voják v činné službě a má pracovní smlouva oficiálně neskončila."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7969

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2015