Muslimové v Británii jsou zděšeni útěkem mladých lidí k Islámskému státu

16. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

"Mešity a muslimové musejí aktivně bojovat proti antiislámské ideologii IS"

"Tihle lidé, Isis, kteří si říkají muslimové, těm by vůbec nemělo být dovoleno, aby si říkali muslimové. To vůbec není náboženství. Jsou to teroristi," zdůrazňuje podle deníku Guardian činitel místního komunálního úřadu Mumytaz Hussain, který požaduje, aby sdělovací prostředky neoznačovaly ISIS jako islamistické teroristy, ale jen jako teroristy. Dodal: "Lidi tady jsou velmi, velmi rozhořčeni. Řeknou vám, že nechtějí mít s těmito lidmi nic společného, protože to nejsou muslimové."

Přátelé rodiny ze severního Yorkshiru, jejíž sedmnáctiletý syn Talha Asmal se zřejmě vyhodil do povětří jako sebevražedný atentátník v Iráku, konstatují, že sdílejí šok, který rodinou otřásl. Rodina Talhala Asmala ani do včerejška nevěděla, že se její syn připojil k Islámskému státu. Během tří měsíců, kdy odcestoval s kamarádem do Turecka, doufali, že se vrátí domů do města Dewsbury. Místní komunitní předáci se snaží zjistit, co ho přivedlo k extremismu, informoval v pondělí rozhlas BBC.

Celý den přicházeli zničení příbuzní Talhala Asmala k rodině v domě v městě Dewsbury. Snažili se pochopit, proč mladý muž, kterého charakterizují jako milujícího, laskavého a sympatického teenagera, utekl a stal se sebevražedným atentátníkem pro Islámský stát. Obviňují z toho anonymní internetové manipulátory, kteří mu proprali mozek. Rodina, přátelé a bývalý místní poslanec Šahid Malik obcházejí všechny mešity a sdělují tam místní komunitě, že Islámský stát nemá nic společného s islámem:

"Islámský stát je choroba islámu. Nepřijímáme, že jsou členové Islámského státu muslimové. Ale realitou je, že oni se za muslimy považují. Muslimové musejí stát v čele boje proti islámskému státu. Mešity musejí jasně a jednoznačně šířit informace o ideologii ISIS, která je zosobněním zla."

Před školou Talhala Asmala maturant, který ho znal, řekl, že si nemyslí, že šlo jen o manipulaci na internetu, ale že někdo, koho Talhala znal, ho nasměroval nesprávným směrem. Zpráva o Talhalově smrti nesmírně vyděsila ostatní rodiče v této čtvrti, jako je Šabir Mohammed. Bojí se o své vlastní děti:

Šabir Mohammed: "Každý večer jdu spát s hrůzou, že možná moje dítě skončí stejně. Prostě se bojím o své děti. Nikdy nevíme, kde by mohly skončit."

Talhal se vydal k Islámskému státu se svým sousedem od vedle Hassanem Munshim. Oba pocházejí z respektovaných rodin. Od sedmnáctiletého mladíka rodina nedostala žádné zprávy a zoufalství v jejich ulici to jen prohloubilo.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 3.20) ZDE ZDE

0
Vytisknout
8416

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2015