Fanoušci zuřivě brání muslimskou gymnastku za její trikot

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Farah Ann Abdul Hadi, malajská muslimka, která získala na Jihoasijských hrách dvě zlaté medaile v gymnastice, vyvolala emotivní reakce tím, že se oblékla stejně, jako jiné gymnastky: do trikotu odhalujícího nohy. Podle kritiků byl trikot příliš odhalující, vadilo jim, že při některých sestavách obnažoval stehna a také tvar genitálií, tedy partie, jež by podle islámských pravidel měly být zahaleny. Podle britského deníku The Independent ale malajští fanoušci gymnastky výrazně převyšují kritiky.

Vysoce postavený malajský islámský klerik Perak Mufti Tan Sri Harussani Zakaria podpořil kritiky, když prohlásil, že gymnastika není vhodným sportem pro ženy. "Pokud chtějí muslimky provozovat gymnastiku, musejí se odít tak, aby zakryly své aurat (malajský výraz pro oblast pánve a stehen), což naopak není slučitelné s tímto sportem," prohlásil. Vyzval také malajské fotbalisty, aby hráli fotbal v trenýrkách zakrývajících kolena, tedy oblast, na kterou se termín aurat vztahuje .

Jenže počet zastánců malajské gymnastky výrazně převyšuje kritiky. "Hadi ohromila rozhodčí a přivezla dvě zlaté medaile. Pouze všemocný ji může soudit za její skutky. Nechte ji na pokoji," prohlásil na adresu kritiků malajský ministr pro mládež a sport Khairy Jamaluddin na Twitteru. Sama gymnastka se kritice postavila velmi jednoznačně: "Prázdné plechovky dělají největší rámus," objevilo se na jejím Twitteru. Na sedmnáct tisíc fanoušků se přidalo k facebookové skupině, která vznikla na její podporu.

Více v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7772

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2015