O neobolševických lžích v prezidentské kampani, o nichž se z pražských médií nedovíte

29. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Z prezidentských voleb zůstanou v oběhu floskule o "Zemanových lžích"a "negativní kampani" (s pohotovým výčtem více či méně věrohodných důkazů). I kýčovitý obraz Karla Schwarzenberga, jenž si "zachoval čest" a nedopustil se žádných "podpásovek" (pro což důkazů netřeba, protože všichni přece dobře víme, kdo je slušný a bližší lidu). Přistrkávat Miloše Zemana ke Kremlu se smělo, ba bylo občanskou povinností (zejména v Praze), zatímco poukazy na naděje sudetských Němců spjaté s Karlem Schwarzenbergem, o nichž otevřeně psal německý tisk, byly zločinem vyhradně jen českých "xenofobů a nácků".

V prezidentských volbách bylo navíc prověřeno, že značnou část veřejnosti nepohorší velká a permanentní lež z řad knížecí družiny: totiž podlé předstírání, že místopředseda Nečasova kabinetu a předseda nejasociálnější koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg nemá nic společného s politikou vlády i vlastní strany. Týdeník Respekt bezelstně psal, jak se v sobotu "členové knížecího týmu" schovávali za dveřmi, kam ochranka nikoho nepouštěla. "Je tam s nimi i ministr financí Miroslav Kalousek, který při výsledcích prvního kola chyběl, aby volící veřejnosti nepřipomínal, že tento zájemce o Hrad je členem nepříliš populární vlády." (Respekt, 28. ledna) Ne, to žádná nízká podpásovka není!

Zdá se mi ještě horší svérázná sociologie, kterou omlátili voličům o hlavu. V prezidentských volbách prý zvítězily Morava nad Čechami, venkov nad městy, paneláky nad rodinnými rezidencemi, nevzdělaní nad vzdělanými, příjmově slabí nad lidmi bohatšími (od 30 tisíc nahoru), staří nad mladými, minulost nad budoucností. Uf! Ještěže si nevypůjčili od Josefa Vissarionoviče Stalina, co doopravdy měli na jazyku: "Zvítězila reakce nad pokrokem."

Martin Hekrdla, Dobře opancéřovaná bublina

0
9470

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013