V Kalouskově zájmu je vládnout co nejdéle

30. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Objevují se teď různé spekulace na téma, zda TOP09 svým nečekaným ultimátem koaličním partnerům, kdy požaduje pro klausovskou ODS nepřijatelný vstup do fiskálního paktu EU, usiluje o předčasné volby. Samotný odpor ODS proti vstupu do něčeho, co má v zásadě stejnou myšlenku jako Nečasem prosazovaná "finanční ústava", je směšný. Jediným opravdovým odpůrcem fiskálního paktu je zřejmě odcházející prezident Klaus a jediným opravdovým důvodem pro odpor ODS k fiskálnímu paktu je infantilní strach z Klause, který ODS již mnohokrát uškodil. TOP09 zřejmě zkouší, zda ODS konečně ztrácí svůj ustrašený postoj ke Klausovi.

Nicméně aby ultimátum bylo ultimátem, musí být podloženo nějakou hrozbou. Tou hrozbou je neuzavření koaliční smlouvy s tím, že se podle TOP09 dá vládnout i bez ní. A jediný, pokud vím, kdo o nějakou novou koaliční smlouvu po vyhození Karolíny Peake z ministerstva obrany stojí, je bezvýznamný fackovací panák zvaný LIDEM.

Dalo se vládnout až do dneška podle koaliční smlouvy uzavřené Věcmi veřejnými? Zjevně dalo. Koaliční smlouvy jsou minimálně v rámci této vlády cár papíru. A kdyby s tím měla Peake nějaké problémy, je tu Dobešova družina.

Kalousek svým tahem s ultimátem podle mne nemohl chtít vyvolat předčasné volby. Pro TOP09 je sice dnes asi ta nejlepší šance na nejlepší volební zisk, a to díky rozjitření společnosti po prezidentských volbách a zfanatizovaným příznivcům Karla. Až tohle vychladne, bude TOP09 jenom ztrácet.

Nicméně většina Karlových voličů by se nejspíše ve sněmovních volbách, i kdyby byly dnes, přiklonila k ODS -- Kalousek chce stále něco regulovat, je proti švarcsystému, mluví o nepoměru zdanění OSVČ a zaměstnanců.

Čeští pravičáci kromě "kulturní fronty" jsou podle mne ostatně málo zvědaví na nějakého knížete a sofistikovaného mluvku Kalouska. A pokud jde o středové voliče Karla, zfanatizovanou "kulturní frontu" a mládež s pankáčem na klopě, lze očekávat, že TOP09 by pro ně ani dnes nebyla lákadlem -- nestojí proti ní jako alternativa Zeman, nedá se hrát na to, že volba do Sněmovny je volbou mezi dvěma zly.

Dali by hlas KDU, zeleným, nešli by k volbám, někdo z nich by možná podpořil i ČSSD.

Pokud jde o levici, i kdyby ČSSD a KSČM měly po případných předčasných volbách jasnou většinu ve Sněmovně, není vůbec jisté, že by nový prezident takovou koalici preferoval na vládní úrovni.

Koalice ČSSD-ODS s odvoláním na bohumínské usnesení a "demokratické politické strany" je logickou volbou. ČSSD a ODS se skvěle shodují na průmyslovém vytěžení naší země a technologickém pojetí moci.

V takovém případě by se středoví, liberální voliči museli spokojit s nějakým novým vydáním Čtyřkoalice.

A kdo si vzpomíná na tahanice uvnitř tohoto uskupení, vzpomene si i na to, že Kalousek musel tehdy jít stranou. Jistě ani dnes by jeho TOP09 nemohla být spojníkem takového projektu. Její zájem je tedy vládnout co nejdéle, protože je to v zásadě, jako i jiné strany v minulosti, strana "na jedno použití".

0
Vytisknout
12672

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013