Intelektuální sebevražda Revolverem

Dvě minuty nenávisti podle intelektuální revue

29. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Totalitní myšlení, které je založeno na jednoznačném výkladu reality a na agresivním odmítání alternativy, se od toho svobodného a sebereflexivního odlišuje tím, že realitu přetváří a popírá i na vzdory hmatatelným faktům. Jsem skoro zděšen tím, že šéfredaktorka Revolver Revue, což má být intelektuálně a umělecky založený časopis, vykazuje prokazatelné tendence k tomu myslet totalitárně.

Stejně jako Milan Daniel jsem si přečetl rozhovor Jiřího Davida pro Českou pozici a docházím ke stejnému závěru: Jiří David velmi přesně poskytl estetickou, sémiotickou i politickou analýzu předvolební kampaně, s důkladností a erudicí vysoce převyšující český mediální standard. Velmi pregnantně vystihuje podstatu událostí.

Ale jistě se mohu mýlit, takže teď zcela zapřu svůj úsudek a budu tvrdit, že Jiří David nemá pravdu a že se ve své analýze předvolebního dění v ČR mýlí. Budu si myslet, že Karel Schwarzenberg je noblesní kníže, jenž je lidu blíže (budu-li v produktivním či postproduktivním věku), případně si budu myslet, že je to ten správnej děda Karel, kterej má pankáčský kosti, budu-li dvacetiletý adolescent.

V obou případech budu určitě velmi rozhořčen, že se Jiří David pokouší nabourat můj silně emocionálně založený postoj a tak nějak ho proto nebudu mít rád. Pokud si ale zachovám alespoň špetku soudnosti a elementárního intelektu, nebudu ho odsuzovat za podporu Miloše Zemana, když ho Jiří David na prvních řádcích svého rozhovoru přirovnává ke Gustávu Husákovi.

Ani při zcela průměrné intelektuální kapacitě bych nemohl na základě toho, co Jiří David řekl, usoudit, že se svým "angažmá zasadil o vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách", jak to formulovala redakce Revolver Revue.

A není to žel to jediné, co poukazuje na vyšinutí mimo hranice běžného vnímání skutečnosti, které lze vyčíst z těch pár vět odpovědi na Davidův otevřený dopis. Paní Pokorná se také domnívá, a teď si dovolím interpretovat, že Jiří David měl držet hubu a nevměšovat se do řízené mediální manipulace svými otevřenými názory na tuto manipulaci samotnou, neboť tím pokazil celou hru, která se nakonec nevyvedla.

Nadto se dostalo Jiřímu Davidovi obvinění, že "při své zkušenosti mediálním prostorem" měl předvídat, že bude jeho kritický postoj k nekriticky uctívané modle považován za podporu protivníka. Tedy alespoň těmi, kdo se dostali ve své oddanosti tak daleko, že odmítají jakoukoliv kritiku, byť by byla sebevíc přesná.

Redakce Revolver Revue spáchala intelektuální sebevraždu. Což o to, to je její vlastní volba. Ovšem vést hloupou nenávistnou kampaň proti lidem, kteří si dovolili vyjádřit svůj názor, to je ubohá a zbabělá potřeba ublížit. Chucpe.

0
Vytisknout
21032

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013