Jiří David jen reálně popsal situaci

28. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Vyjádření Jiřího Davida a odpověď šéfredaktorky Revolver revue Terezie Pokorné mne vyprovokovaly k tomu, abych hledal, co je podstatou sporu. O postoji Jiřího Davida nejlépe vypovídá obsáhlý rozhovor, který poskytl serveru Česká pozice. Ten rozhovor rozhodně stojí za přečtení.

David v něm racionálně popisuje realitu Schwarzenbergovy kampaně a konstatuje, že šlo v podstatě o davovou psychózu. Nedělá to z nějakých ideologických, ale naprosto věcných pozic. Na jeho požadavek, aby redakce Revolver revue věcnými argumenty doložila, jak svým "angažmá" přispěl k tomu, že Miloš Zeman bude na Pražském hradě, šéfredaktorka neodpověděla, resp. se odpovědi rádoby elegantně vyhnula s tím, že šlo o "gratulaci".

Výše zmíněný rozhovor samozřejmě vybočil ze záplavy iracionality, jíž byl před volbami mediální prostor přesycen. Jiří David v něm ale na rozdíl od svých kritiků dokázal, že svou hlavu používá k myšlení. Vykládá-li si ovšem Revolver revue schopnost kriticky myslet jako špatnost a současně se domnívá, že jí je podporován nově zvolený prezident, je mi jí skutečně líto. Je tomu právě naopak: Zeman byl zvolen i proto, že se většina médií chovala nekriticky a pokoušela se pana Schwarzenberga do veřejného prostoru vnutit jako společného kandidáta občanské společnosti, aniž by současně předložila věrohodné argumenty, jež by takou kandidaturu legitimizovaly. Placky knížete s čírem či pěvecký sbor českého PEN klubu jimi rozhodně nebyly.

0
Vytisknout
10418

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2013