Jak IHned "informuje" o "názoru" z BBC:

28. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

"BBC popsala příštího českého prezidenta jako náruživého pijáka a silného kuřáka, který, zdá se, získal podporu mnoha chudších, starších voličů z oblastí země, které nejvíce utrpěly ekonomickou krizí." To píše server Ihned ZDE.

BBC je veřejnoprávní médium a jako takové má zakázáno šířit svůj vlastní názor na cokoliv. Proto je tvrzení IHned, že "BBC "popsala Zemana..." chybné. Všimněte si, že se BBC od všech charakteristik distancuje, slovy jako "zdá se", "podle názoru mnohých" atd.

Způsob, jak IHned o informacích BBC o české prezidentské volbě informuje, je velmi instruktivní. Připomíná to práci Rudého práva před rokem 1989, které si také vytrhávalo z kontextu jen to, co se mu hodilo. BBC totiž s "chudšími voliči, obětmi hospodářské krize", kteří "jak se zdá", především hlasovali pro Zemana, podprahově sympatizuje, vyplývá to z kontextu, kdežto IHned se jim kontextově vysmívá. Posuďte sami.

Zpráva, kterou o vítězství Miloše Zemana vydala BBC je toto:

26. ledna, 19.14: Bývalý český premiér Miloš Zeman zvítězil v České republice v prezidentských volbách. Poprvé se hlasovalo přímou volbou.

V druhém kole hlasování získal 55 procent hlasů, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg 45 procent.

Pana Zemana mnozí považují za politika, který náruživě pije a silně kouří. Je znám svými chytrými bonmoty, jimiž uzemňuje oponenty. Zatímco stoupenci pana Zemana oslavovali jeho vítězství, Rob Cameron vysvětlil význam jeho nové role:

(video Zemanových stoupenců, oslavujících v jeho přítomnosti jeho vítězství)

Rob Cameron: Prezident je v České republice ceremoniální pozice, skutečnou moc mají parlament a vláda. Avšak oba muži, kteří zastávali tuto funkci za posledních dvacet let, bývalý disident Václav Havel a Václav Klaus, učinili prezidentský úřad svou osobností velmi výrazným. Takže je to vlastně velmi vlivná funkce, zejména v zemi, kde vlády nejsou zrovna stabilní. V této zemi vládne politická deziluze z korupce a mafiánství mezi politiky a Zeman nebyl zrovna slibným kandidátem pro ty, kdo chtěji tlustou čáru za minulostí, pevný boj proti korupci. Zeman řekl, že zasáhne proti korupci, ke které v České republice dochází, ale pro mnoho lidí, kteří chtěli odříznutí od minulosti, je jeho vítězství zklamáním. V očích diplomatů a úředníků v Bruselu byli oba kandidáti Miloš Zeman i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, vítanější alternativou než současný prezident Václav Klaus, který byl silně euroskeptický a neustále útočil na evropskou integraci, kritizoval euro, a tak dále. Diplomaté a úředníci v Bruselu a v mnoha dalších evropských zemích budou pociťovat ulehčení, až pan Klaus odstoupí a bude nahrazen panem Zemanem.

Zdroj: ZDE

V druhém, rozpracovaném článku, píše Rob Cameron ještě toto:

Volební výsledek je triumfálním návratem pro muže, o němž si mnozí mysleli, že v politice skončil. Před deseti lety byl při svém pokusu stát se prezidentem pan Zeman zostuzen - nehlasovali pro něho tehdy ani členové jeho vlastní strany. Strávil většinu posledního desetiletí v důchodu na své venkovské chatě, ale nyní se vrací do politického života s velkým důrazem. Zdá se, že získal podporu mnoha chudších, starších voličů z regionů, které jsou obětí hospodářské krize.

I když jsou Češi všeobecně politikou zklamáni, dostavili se k prezidentským volbám ve velkém počtu a hlasovali pro dva velmi odlišné kandidáty - pana Zemana, ironického bývalého sociálnědemokratického premiéra, a Karla Schwarzenberga, starého, aristokratického ministra zahraničí. Městská elita hlasovala hromadně pro Schwarzenberga, jehož silně podporovali mnozí ve sdělovacích prostředcích a který měl i silnou facebookovou podporu. Knížeti s titulem je 75 let, ale byl divoce populární mezi mladými městskými voliči. Pro Schwarzenbergovy stoupence je to trpká porážka.

0
Vytisknout
12554

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2013