Velký Izrael: osad se nikdy nevzdáme!

29. 1. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 8 minut

Svatá země 4. týdne roku 2013: Asi nejdůležitějším tématem minulého týdne byly volby, které dopadly, jak dopadly, ale tom níže. Došlo k několika dalším zabitím Palestinců s tím, že izraelský Šin Bet vydal zprávu, ve které se raduje natím, že v roce 2012 při incidentech na západním břehu Jordánu nezemřel žádný Izraelec. Tohle všechno a ještě trochu navíc.

Netanjahuovo třetí dějství

Volby, volby a zase volby. O tom píší všechny izraelské noviny, tedy samozřejmě nikoliv o souboji Miloše a Karla, ale o volbách do devatenáctého izraelského Knesetu. Dopadly následovně:

Likud -- Beitenu: 31 křesel / Židovský domov: 11 / Yesh Atid: 19 / Labour: 15 / Hutnua: 6 / Meretz: 6 / Kadima: 2 / Šas: 11 / Sjednocený judaismus Tóry: 7 / United Arab list -- Taal: 5 / Hadash: 4 / Balat: 3

Netanjahu a Lieberman tedy vyhráli, přesněji řečeno mají nejvíce hlasů. To asi je tak jediné, protože jinak jde o drtivou porážku. Přišli o jedenáct mandátů oproti roku 2009 a nyní se horko těžko pokoušejí sestavit koalici, které by jim zajistila volnou ruku k jejich společnému jednání. I když ono možná z dua zbude pouze uno, jelikož Avigdor Lieberman se kvůli obvinění z podvodu a zneužití důvěry, do politiky již zřejmě nevrátí.

Díky silné pozici před letošními volbami spojení Likud -- Beitenu, průzkumy ukazovaly přes čtyřicet křesel v knessetu, se zřejmě od Netanjahua odklonilo mnoho jeho voličů. O tom, že nynější a zřejmě i budoucí premiér, volby vyhraje, nikdo nepochyboval, a proto se Izraelci spíše rozhodovali o tom, jestli budoucí vláda bude spíše centralistická anebo pravicová. Hlasy těchto voličů tak posbírali mladý milionář Naftali Bennett (Židovský domov) a bývalý novinář Jair Lapid (Budoucnost existuje). Právě oni tak budou mít největší vliv na sestavení budoucí vlády. Jednání jsou nyní již v plném proudu, přestože Šimon Peres pro zatím oficiálně nikoho sestavením vlády nejmenoval.

Co tedy čekat od letošních voleb? Na to odpoví až budoucí koalice. Již nyní je však možné říci, že se bude spíše věnovat domácím tématům a řešení sociální krize. Nutné bude také vylepšit napjaté vztahy s USA a celkem negativní obraz Izraele na Západě. Výstavba osad na Západním břehu neustane, naopak se zintenzivní a domů osadníků bude přispívat. Politický problém izraelsko-palestinského konfliktu bude na světlo vytahován jako cvičená opice, vždy když se to někomu z politiků bude hodit.

Ale třeba ne, třeba se pletu a všichni tito osadnicko-pravicoví-renegáti se změní, uvědomí si své chyby a bezpráví působené na Palestincích, obrátí se do sebe a na Blízkém východě zavládne mír. Minimálně do dalšího pondělí, protože pak to zase někdo podělá.

Jen tak krátce ze Svaté země:

Osada na čtyři dny. Tak stany už nestojí a jejich obyvatele vyhnali. Řeč je o palestinské osadě, kterou před dvěma týdny v pátek postavili levicový aktivisté a Palestinci poblíže vesnice Beit Iksa na palestinských územích. Bezpečnostní složky vyklidily během chvíle protestní tábor, z povzdálí je zajišťovala těžká technika a buldozery.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Palestinci pro Palestincům. 18 zraněných si vyžádaly střety mez palestinskými demonstranty a palestinskou policí. Ti se střetli u uprchlického tábora Al-Amari, kdy se poklidná demonstrace zvrhla v útok na bezpečnostní složky. Ty po varovných výstřelech zahájily palbu do davu. Demonstranti protestovali proti zadržení dvou velitelů Brigád mučedníků od Al Aksá, ozbrojeného křídla Fatahu. Mohammed Abu-Zu'bul a Iyad Tiran byli zadrženi o několik dní dříve, kvůli tomu, že se procházeli kolem uprchlického tábora Balata se zbraněmi v rukou a stříleli do vzduchu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izraelec zavraždil Palestinku. Extrémisté opět prolévali krev. Tentokrát izraelský muž, podle svědků na sobě měl armádní uniformu, vystoupil z osobního automobilu a začal střílet na několik studentek poblíž uprchlického tábora Al-Arroub osm kilometrů severně od Hebronu. Jednu z nich zabil zásahem přímo do obličeje, a další dvě zranil. Jednadvacetileté Lubna Hanash je tak již šestou obětí izraelských útoků za necelé tři týdny. Za stejnou dobu bylo zraněno na palestinské straně několik desítek lidí. Izraelci nemají mrtvé žádné, však zraněných policistů, zasahujících proti demonstrantům, je několik. ZDE

Další premiér v Gaze. Malajský předseda vlády Najib Razak je jedním z mála nejvyšších představitelů zemí světového společenství, který se od roku 2007, kdy moc v pásmu převzal extrémistický Hamás, odvážil na "humanitární misi" a na několik hodin vstoupil do Gazy. Potvrdil zde některé obchodní i politické kontrakty. Tuto cestu zkritizoval palestinský prezident Mahmoud Abbás, který tím jen potvrdil stále trvající nepřátelství mezi stranami Fatah a Hamás.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zastavte výstavbu v E1 nebo bude soud! Palestinský ministra zahraničí Riad Malki pohrozil minulou středu po zasedání Rady bezpečnosti OSN izraelskému parlamentu, že pokud nezastaví výstavbu osad v oblasti E1, podá na stát Izrael žalobu k mezinárodnímu soudu v Haagu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

První rok bez oběti. Podle izraelské tajné služby Šin Bet je rok 2012 prvním od roku 1973, kdy při útocích na západním břehu Jordánu nezemřel žádný Izraelec. Však počet samotných "teroristických činů" vzrostlo o 42 % a to z 320 v roce 2011 na 578. Stejně tak uvádí, že v minulém roce se zvýšil počet raket vypálených z Gazy a to až na číslo 2557. Při těchto útocích zemřelo šest občanů židovského státu. O mrtvých Palestincích, kterých bylo mnohonásobně více, se v článku nemluví, o ně se Šin Bet očividně moc nezajímá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čtyři zranění Palestinci. K incidentu došlo na severní hranici s Gazou, kdy izraelští vojáci zahájili palbu proti několika Palestincům. Podle arabských zdrojů byly oči dvacetiletého farmáře zasaženy slzným plynem a tři další zasáhla střelba ze strany IDF poblíž uprchlického tábora Jabaliya. Zranění byli odvezeni do nemocnice. IDF potvrdila pouze jednoho zraněného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Generace, které osvobodí tuto zem. Tak by se daly nazvat první tři tisícovky středoškoláků, kteří dokončili první školní vojenský tréninkový program minulý týden v Gaze. V rámci kurzu jsou učeni respektu k vlajce, hymně i dalším tradičním symbolů státu. Jsou však také vedeni k lásce ke "svaté válce" a proto je na místě otázka, co tímto vlastně Hamás sleduje?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zničte sionisty! Íránský prezident Mahmoud Ahmadínežád opět volal po zničení "vražedného, zkorumpovaného a nekulturního" režimu. Učinil tak na dvacátém šestém mezinárodní konferenci muslimské jednoty v Teheránu. Vyjádřil tak podporu okupovaným palestinským územím a jejich utlačovaným obyvatelům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Muž v komatu "promluvil". Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron se konečně "pohnul" a po sedmi letech v komatu dal o sobě opět vědět. Izraelští odborníci a americký neurolog Martin Monti z Kalifornské univerzity uskutečnili řadu testů na čtyřiaosmdesátiletém expremiérovi a po dvouhodinovém vyšetření pomocí magnetické rezonance v nemocnici Soroka v Beeršebě, pacient zřejmě reagoval na vnější podměty.

Podrobnosti v češtině: ZDE

Více zase za týden.

0
Vytisknout
8526

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2013