Vyrůstá na facebooku pátá kolona? Proti komu?

28. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Dne 12. 5. 2012 byla na Facebooku založena skupina pod názvem "Lidé nad 50 let nemají právo žít". Ve slovech bezejmenného autora se hlásá, že "Důchodci zatěžují naši ekonomiku, pokud každého neproduktivního člověka zabijeme, tak bude práce pro mladé a peníze pro stát. Biologicky přestává být člověk kolem padesátého roku. Komunitu lze navštívit na webu Facebooku: ZDE, píše Jaromír Pátra.

V úvodní preambuli autor uvádí, že "Všude se mluví o ekonomické krizi, kde brát peníze na důchody, nezaměstnanost. A já se ptám, kdy tomu bude konec? Brzy, pokud vyhladíme všechny, kteří brzdí rozvoj lidstva!" a dále mj. líše: ...kdyby se zabili staří lidé po celé Evropě, tak by bylo po krizi".

Dnešního dne má skupina již 86 sympatizantů, což sice není mnoho, nicméně mne zaráží, že vůbec jsou. Je autor člověkem duševně vyšinutým, náležejícím do zařízení pro duševně choré nebo se jedné o trend, jenž má svou příčinu. Nenaplňuje tato akce skutkovou podstatu trestného činu násilí proti skupině obyvatel? Jedná se o osamělý výkřik nemocné osoby nebo by se tím měly zabývat orgány činné v trestním řízení?

Pozn. JČ: V angličtině dokáže Facebook kontrolovat docela efektivně nepřijatelné výroky či postoje a z facebooku je odstraňovat. Potíž je, že tento americký server to nezvládá v "exotických" jazycích, jako je čeština, tam kontrola slušnosti a případného porušování práva nefunguje vůbec.

0
Vytisknout
11738

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2013