Retro styl HN, LN, MfD a Respektu

28. 1. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Vítězství Miloše Zemana ve svobodných prezidentských volbách a zejména jeho silný mandát evokoval nezvykle upřímné komentáře aktivistických novinářů MfD, LN, HN a zejména Respektu. Autorské úsudky psané v jakémsi retro stylu však více méně připomínají produkty úsilí normalizačních novinářů. Za všechny stačí citovat jeden z komentářů Respektu.

„ Respekt odhaduje, že lidé kolem Zemana ovládnou celou politiku. Je prý možné, že se v nějaké podobě zopakuje opoziční smlouva. Petr Nečas bude v ODS nahrazen někým blízkým Václavu Klausovi, ČSSD zpacifikuje Miloš Zeman, kterého již nyní nezakrytě obdivuje většina vedení strany. Oproti první opoziční smlouvě prý navíc budou mít výhodu, neboť nebudou mít na Hradě nepřítele v podobě Václava Havla. Závěrem Respekt vyzývá voliče knížete Schwarzenberga, aby prohru přijali jako pobídku k aktivitě, ne k beznaději a uzavření do sebe.“ 

Citovaný text dokumentuje míru opravdového rozezlení a současně jistotu přesvědčení redakce o tom, že jejím posláním je prosazování dobra na úkor zla. Zla, o němž jako všichni fanatici, nemají žádné pochybnosti. Kolektiv Erika Taberyho tak připomíná totalitní novinářské družiny, které se však do svých rolí pouze stylizovali a to zpravidla jen přes pracovní dobu.

Aktuální retro komentáře naznačují, že zaměstnanci zmíněných médií nejspíš zažívají atmosféru minulosti v praxi. Dobu, v níž vedoucí pracovníci museli deklarovat jednotné názory svých podřízených. Co na tom, že všichni věděli, že to není pravda. Všichni měli klid a jelo se dál. Dusnost prostředí pracoviště byla nepřímo úměrná velikosti ducha představeného. Že to mnozí prokázali s vysokou mírou noblesy, pamatuje dnes už málokdo.

Díky zájmu knížete o Hrad se zaměstnancům těchto médií naskytla unikátní příležitost poznání charakterů svých šéfů. Věřme, že díky redaktorům, kteří knížeti nefandili obdobnou mírou jako jejich šéfové, veřejnost bude mít stejnou možnost.

Možné je však i to, že redakce Hospodářských novin, Lidových novin, Mladé fronty DNES , Respektu nevyjímaje, dosáhli už úrovně, kdy všichni jejich zaměstnanci jsou v „zájmu celku“ v tak zásadních věcech, jako je post prezidenta republiky, jednotní.

0
Vytisknout
10352

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2013