Wikipedie, wikipedisté a fakta o paní Schwarzenbergové

28. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Na Wikipedii může kdokoli napsat cokoliv v jakémkoliv článku a přidáním třeba falešné informace zcela pozměnit faktický obraz daného objektu pro milióny lidí. Proto existují různé systémy, jak vkládání nepravdivých či zkreslujících informací zabránit. Např. existuje pravidlo o zdrojování, které ukládá, že každá nezjevná informace musí být ozdrojována a pokud tak není učiněno, může ji každý zdůvodněně odstranit. Existuje také sorta lidí, kteří "hlídají" poslední změny a okamžitě odstraňují otevřené vandalismy a pokusy o hrubou propagandu. Čest jejich práci, píše Petr Losert.

Jenže informace mohou být zdrojovány tzv. falešnými zdroji (tzn. ve zdroji, třeba tištěném, se daná informace nevyskytuje a ověřte si to, když se např. jedná o v Česku nedostupnou francouzskou knihu) nebo za použití tzv. falešných autorit (tzn. že sice zdroj obsahuje danou informaci, ale je od osoby, která v daném oboru není uznávaná jako autorita). Tyto zásahy do věrohodnosti Wikipedie jsou celkem časté, především u kontroverzních článků, jako byli v českém prostředí např. v podstatě vše související s homosexualitou, některé náboženské sekty či léčivé účinky homeopatik a jiných zázračných produktů. Poslední dobou se zde však objevuje nový druh zamlčování či úpravy informací. Hlavním argumentem uživatelů, provádějících tyto změny je údajná slušnost. U některých článků tak vypukl boj o udávání věku u žijících osob, což by nebylo až tak závažné.

Objevil se ale jiný případ. V článku Therese Schwarzenbergová uživatel Zbrnajsem uvedl do infoboxu u této vídeňské rodačky jako stát narození Rakousko. Na tom by nebylo nic divného, kdyby se dotyčná nenarodila ve Vídni v roce 1940, kdy již Rakousko 2 roky neexistovalo a bylo součástí Německa. Jiný uživatel to opravil prvně na nacistické Německo (jak se jmenuje článek o daném období na Wikipedii) a poté po protestech Zbrnajsem na Německo. Stejně tak změnil i vlajku z rakouské na tehdy oficiální německou vlajku (ta s hákovým křížem). Poté ale byla opět vrácena informace o údajném rodišti v tehdy neexistujícím Rakousku s odůvodněním, že "německý spolkový prezident Joachim Gauck nemá a nesmí mít v boxu nacistickou vlajku", a po opětovné změně tam a zpátky s odůvodněním "To je jedině takhle možné, jinak je to urážka."

Kdyby se jednalo o nějaký webík, tak by nad tím člověk mávl rukou, ale tady jde, o troufám si tvrdit, jeden z nejfrekventovanějších zdrojů informací na internetu u nás. Jak může být to, že se někdo narodil v nacistickém Německu, bráno jako urážka? To, že tam je oficiální vlajka Německé říše z daného roku? Některým již vadí, že v článku o Václavu Klausovi je uvedeno, že se narodil v Protektorátu. Začíná se znovu pomalými krůčky upravovat historie? Začíná to Rakouskem, ale kde to skončí? Budou se upravovat fotografie? Odstraňovat nepohodlná fakta a kritika? Vždycky si s tím Wikipedie uměla (snad) poradit, ale tentokrát (podle probíhající diskuze) se zdá tato úprava historie nevadí.

0
Vytisknout
9951

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2013