Zkušenost z divadla Hybernie

29. 1. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 5 minut

Nejprve bych rád pogratuloval vítězi prvých přímých prezidentských voleb p. ing. Miloši Zemanovi (dále M.Z.). Jeho vítězství o 10 procentních bodů v této Republice, ovládané finanční mafií a z velké části soukromými zahraničními médii a po více jak dvouměsíční masírovací kampani, je skutečně rozhodné. Ale volby skončily a nyní by mělo nastat uklidnění -- tedy alespoň v demokratické společnosti. Bohužel se ukazuje, že asi nejsme demokratickou společností, anebo nejsme slušní lidé. Celá volební kampaň a zvláště II. kolo to jen ukazovalo. Kdo je agresivní, bylo vidět v předvolební kampani a co je horší i nyní, kdy už je po volbě.

Byl jsem přítomen na obou duelech v Hybernii (17.01. a 24.01.), vím, co se tam dělo. Při prvém duelu jsem seděl asi v 6. nebo 7. řadě a asi o 5 řad dále se nacházel hrozen mladých lidí s plackami "pankáče", na kterých byl vyobrazen Karel Schwarzenberg (dále K.S.) Těch mladých lidí bylo tak 70 -- 80 a možná, že i víc. Chovali se hlučně, s primitivními výkřiky, zuřivě aplaudovali při každém pohybu K.S. a naopak vykřikovali a pískali při vystoupeních M.Z., a to tak, že byli opakovaně napomínáni pořadateli. Při přípravě se měl každý zaregistrovat. Očekával jsem, asi stejně jako nejspíše i pořadatelé, zaplnění sálu. Bylo mi divné, že za námi je asi 150 až 200 míst úplně neobsazených. Pak jsme se dověděli dodatečně z internetu, že prý existovala ústní dohoda mezi příznivci M. Z. a pořadateli na rezervaci asi 200 míst a ta asi nebyla dodržena. Velký počet prázdných sedadel by na to ukazoval.

Celou dobu se soukromá media snažila vnutit občanům názor, že voliči K.S. jsou ti slušní, sám kandidát je přímo vzorem noblesy a voliči protikandidáta jsou lůzou, nemající mozek. Akce různých umělců na straně K.S. byly často až trapné, v některých případech vybočující zcela z demokratických mantinelů -- příklad útoky na M. Dejdara, V. Jandáka, gen. Beera a p. Druhá strana, voliči M. Z. byla neustále pomlouvána a osočována. Velice závažné bylo prohlášení ženských kandidátek na prezidenta, že před I. kolem byl vyvíjen nátlak na jejich štáby i na ně samotné, aby se vzdaly kandidatury ve prospěch K.S.

Co se týče lží a nepravd, jak to opakovaně zdůrazňoval p. K.S., je to asi k zamyšlení. Seděl jsem při I. duelu asi 7 -- 8 m od K.S., a tak jsem dobře slyšel, co říkal. Celý výrok p. K.S. k sudetským Němcům a Benešovi byl nejspíše vyvolán jeho únavou a tlakem otázek. V těch okamžicích odkryl nejspíše bezděčně své skutečné myšlení a pozdější omluvy to již nemohly uhladit.

Při II. duelu K.S. spíše uškodila vystoupení tzv. "osobností", především V. Čáslavské a jeho nervozní napadení hrdiny od Tobruku a z V. Britanie plk.v.v. P. Vranského za položení otázky (4 podotázek). Nejenže K.S. neodpověděl, ale neudržel se a křičel na P.V., že prý ho uráží.

Stálé prohlašování K.S., že on a jeho štáb mluví pravdivě a opačný kandidát a jeho tým lže, je nevěrohodné už proto, že K.S. při druhém duelu v Hybernii prohlásil, že 97% sudetských Němců bylo slušných a jen 3% bylo "nácků". Asi zapomněl na nacistické týdeníky ukazující desetitisíce rozzářených a hajlujících sudeťáků v Chebu, Karlových Varech a jinde. Použijemeli matematické přiblížení poměru 97/3, pak by muselo být sudetských Němců v celé oblasti Sudet asi 15 milionů. Tyto všechny výroky K.S. asi zapříčinily, že i nerozhodnutí voliči se přiklonili na stranu druhého kandidáta -- M.Z.

Každý slušný člověk by očekával, že po volbě (v poměru 55/45%) v demokratické společnosti přijme jedna strana porážku, pogratuluje vítězi a bude respektovat výsledky voleb. Ale to, co nyní předvádějí někteří umělci, je trapné, smutné, ubohé a dokresluje to jejich charakter a přístup k demokracii. Bohužel i část voličů K.S. se tak chová. Sám K.S. svým rozloučením: "sejdeme se v lepších časech" tomu nejspíše napomáhá, místo aby své příznivce umravňoval k demokracii.

Co říci závěrem: nebylo by lepší utlumit emoce a v rámci demokracie se zklidnit. Vždyť jinak obraz příznivců K.S. by vypadal asi velmi špatně.

Petr Pokorný

0
Vytisknout
20499

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013