Zaostalá země

30. 1. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Moc děkuju BL za přeložení a uveřejnění informace o pořadu BBC o energetické revoluci v Německu, píše František Řezáč. Kdo sleduje německá média a do Německa jezdí, to sice ví už dávno, jenže většina české veřejnosti, včetně politiků, to jaksi nebere na vědomí. Pokud jim to člověk tlumočí, přiblble a nevěřícně se usmívají. Pak se zachmuří a prorokují, že se to těm Němcům (Němcům, považte!) stejně nepovede a jednou přijdou k nám škemrat o elektřinu z rozšířeného Temelína.

Některé formy zaostávání České republiky jsou zcela zjevné, například na železnici a rozeznatelné pouhým okem - kvalita tratí, komfort a rychlost vlakových souprav. To pozná i pitomec, pokud už se vypraví za západní hranici.

Odborníci odhadují časově toto zaostání na několik desítek let. V jiných oborech je to zatím méně zjevné, ale jednou se české zaspání naplno projeví. Opravdového vlastence jímá hrůza, když si vzpomene, jak čeští průmysloví podnikatelé a zakladatelé, Škoda, Křižík, konec konců Baťa, uměli využívat svých pobytů v Německu, Francii, Americe k tomu, aby svému národu zpřístupnili nejnovější technologie a svým poctivým podnikáním jej drželi na špici vývoje. Dnes máme místo Škodů a Křižíků Kožené, Krejčíře a knížete Schwarzenberga, který odpůrce jaderné energetiky nazývá magory...

0
Vytisknout
17189

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013