Stanovisko Spojenectví práce a solidarity (SPaS) k výsledku prezidentské volby

29. 1. 2013

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Spojenectví práce a solidarity (SPaS) k výsledku prezidentské volby

SPaS vítá zvolení Miloše Zemana za prezidenta v souladu s potřebami většiny občanů České republiky a chápe tuto volbu jako vítězství levicových sil. Hodnotíme kladně vysoký zájem občanů o první přímou volbu a konstatujeme, že takto vzniklá legitimita nově zvoleného prezidenta je vysoká.

SpaS považuje za nezbytné zdůraznit, že se během kampaně přímé volby vyjevila významná úloha všech médií. Jejich postoje, a to včetně médií veřejnoprávních, nelze v žádném případě popsat jako vyvážené a objektivní. Většina médií od počátku jasně stranila Karlu Schwarzenbergovi. To musí levici vést k silnému zamyšlení nad efektivitou a smysluplností přímé volby obecně, i nad posílením mediálního vlivu levice.

SpaS dále připomíná, že česká levice nevolila zcela jednotně. Pro její část je Miloš Zeman kontroverzní politik kvůli vypjatému nacionalismu, kontroverznímu postoji vůči menšinám, zvláště Romům a muslimům, či kvůli podpoře konceptu preventivní války v rozporu s mezinárodním právem. Někteří příslušníci levice proto nešli volit a jiní si dokonce naivně mysleli, že 1. místopředseda asociální pravicové vlády je menším zlem jen proto, že nebude mít sílu či chuť do čehokoliv zasahovat. 

SPaS se z těchto důvodů domnívá, že by měl Miloš Zeman věnovat využít svých zkušeností jak k nápravě těchto vztahů na levici, tak být pochopitelně prezidentem všech občanů. Domníváme se, že sílu a podporu bude moci čerpat především ze sjednocené levice a z diskutující občanské společnosti.

SPaS s uspokojením konstatuje, že se Miloš Zeman již v prvních okamžicích po zvolení vymezil proti Nečasově vládě s cílem zastavit její působení, a tím i totální demontáž sociálního státu. SPaS chce spolu s občanskou veřejností přispět k tomu, aby po červnu 2014 mohl prezident Miloš Zeman účinně spolupracovat s levicovou vládou.

mluvčí SPaS,

Ilona Švihlíková, Jan Kavan, Milan Neubert

29. ledna 2013 

0
Vytisknout
7164

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013