OTEVŘENÝ DOPIS KARLU DOLEJŠÍMU:

Zeman nerozpoutal polemiku o Benešových dekretech

30. 1. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 2 minuty

Milý Karle,

jelikož si Tě vážím, tak bych si dovolil reagovat. Prezidentskou kampaň považuji za loňský sníh, ale přesto malou reakci.

Snad by se i na Britských listech měly uvádět věci do reality a nedělat hlásné trouby opravdu pokleslým deníkům a novinářům. Udělali jsme si přepis prvního duelu druhého kola Schwarzenberg - Zeman.

Abych si ušetřil práci, kopíruji, co jsem odpovídal na něčí dotaz. Pro jistotu, doplňuji, nejsem příznivcem Zemana. Na rozdíl od některých iniciativ, máme jasné představy nejen v oblasti zahraniční politiky a vůbec to nezáleží na tom, kdo je prezidentem, píše Václav Novotný.

Kopíruji zaslanou odpověď:

Bylo by dobré dostat k veřejnosti informaci, opravující tvrzení, kdo rozpoutal polemiku o Benešových dekretech.

Jednoznačně to byla ČT, jmenovitě pan Moravec:

Moravec: Otázka na vás oba, která přišla v mnoha variacích. V případě, že by se vláda s parlamentem rozhodly, zrušit platnost Benešových dekretů, jako klíčového dokumentu, jak byste jako prezidenti vystupovali. Stručně, jasně, výstižně.

Schwarzenberg: Já bych je na to upozornil, že Benešovy dekrety už neplatí 20 let, protože přijetím Listiny lidských práv a svobod, Ústavy, přestal platnost Benešových dekretů. Ovšem nebyla tvořena ,,ex tunc" od roku 45 nýbrž od okamžiku, kdy tato ústavní listina byla přijata, ale oni jsou zrušený, co je zrušené, nemůžu ještě jednou zrušit.

Schwarzenberg mohl reagovat jako zkušený diplomat (a člověk vzhledem k účasti na sudetoněmecké problematice, o které byl velmi dobře informován), na iracionalitu otázky o nepravděpodobnosti podobné situace, či prohlásit cosi o vyhaslých dokumentech.

Já bych byl takovou otázkou zaskočen a odpověděl bych po odmlce a přemýšlení.

Je třeba zdůraznit, že si nemyslím, že Karel Schwarzenberg plácne, co ho napadne.

Dělat závěry si nedovolím.

To nám umožní následující průběh politického dění v ČR.

Jako varování vnímám, cituji Schwarzenberga (jeho první vystoupení po prohře): ,, Sejdeme se v lepších časech ".

Byl tu radar, podpis smlouvy proti 70% občanům, podpora soukromého penzijního pilíře, ochuzený uran a stovka dalších věcí.

Co tím je myšleno?

Přihlédnu-li k věku Schwarzenberga, pokládám si otázku, kdo je Kalousek, a druhou otázku, zda je úplně duševně zdráv - co bude dělat, až nebude mít moc. Co udělá pro to, aby si moc udržel.

0
Vytisknout
9856

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013