Tučňáci pochodují na stránkách army.cz

30. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

V prezidentské kampani se mluvilo o minulých válkách, tedy hlavně o traumatech z těch prohraných a to ve chvíli, kdy se diskuse stočila na tu nejvýjimečnější a nejzásadnější pravomoc prezidenta republiky, kterou je pozice vrchního velitele armády. Přemýšlel jsem nad tím, že bych se zeptal kandidátů co jim říká pojem síťová neutralita nebo DDOS útok..., píše Šimon Formánek.

A mezitím na stránkách http://www.veterani.army.cz/ pochodují tučňáci, tedy pochodovali asi hodinu, už jsem je nestihl obdivovat.

Protože symbolika je pro mně vskutku surrealistická: tučňák je symbol svobodného OS Linux, který je všeobecně považován za nejbezpečnější operační systém, a proto jej používají hackeři i vojáci a lze si představit, že pro náctiletého hackera byl právě server s windows důvodem k útoku.

Co je na tom opavdu vážné, je že se to vůbec stalo a co je ještě vážnější, stránky stále nefungují (30.1.2013 17:21).

Přepsání serveru znamená, že byl protivníkem zcela ovládnut, a vzhledem k tomu, že stále nefunguje, podařilo se hackerům buď smazat i všechny zálohy, nebo administrátoři dosud nenašli zadní vrátka, kterými tučňáci dovnitř napochodovali.

DDOS útok je umlčování protivníka falešnými požadavky a pravděpodbně postihl Hrad.cz po vyhlášení amnestie. Mimochodem, vaše reakce byla adekvátní:

"Zveřejňujeme text amnestie v zájmu veřejné služby, protože stránky Hrad.cz jsou nedostupné."

Říkal jsem o tom jednomu svému asi už bývalému kamarádovi, voliči Karla, že se jednalo pravděpodobně o DDOS útok, a že je hanebné takhle umlčovat prezidenta republiky. Řekl, to je dobře, Klaus si to zaslouží.

0
Vytisknout
8353

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013