Kartel ODS a ČSSD zarazil kontrolu samospráv a státem vlastněných podniků

31. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 30. ledna 2013 -- Ve středu 30. ledna Senát Parlamentu ČR zamítl protikorupční novelu Ústavy ČR a zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu. Novela by umožnila, aby mezi subjekty kontrolované NKÚ patřily i územní samosprávné celky a obchodní společnosti, ve kterých má stát nebo územní celek alespoň 50% vlastnický podíl.

Jelikož se jedná o ústavní zákon, sněmovna ho nemůže přehlasovat. Dlouhodobé úsilí politiků i nevládních organizací o to, aby zde existovala kontrola nad fungováním obcí a státních či obecních firem, tímto pro tuto chvíli končí.

David Ondráčka, ředitel Transparency International: "Kartel ODS a ČSSD v Senátu zablokoval možnou kontrolu komunálních Rathů nebo dopravních podniků. I nadále nebude nikdo, kdo by činnost samospráv a státních či obecních firem mohl kontrolovat. Senátoři ČSSD, ODS, ale i další, odstřelili jeden z prvních protikorupčních zákonů této vlády. Ctihodný Senát tentokrát zafungoval jako zákonodárná pojistka pro korupci."

Martin Fadrný z Ekologického právního servisu: "Zjevně se nemusíme obávat, že se s návratem Zemana vrátí do politiky oposmluvní praktiky. Když jde o to krýt si záda při podivném nakládání s veřejným majetkem, stává se rázem z ČSSD a ODS hladce spolupracující tandem. Teď stopli zákon, který je standardem v celé západní Evropě. Všude tam platí, že politik, který spravuje veřejné finance, podléhá také veřejné kontrole. V Česku se to už dvacet let nedaří prosadit."

"Nechceme to vzdávat a pokusíme se nalézt mezi poslanci a pak i senátory podpora alespoň pro kontrolu státních firem. Těch je několik desítek, argumenty o tom, že na to nebudou v NKÚ kapacity, jsou tak liché. Ročně přitom těmito firmami proteče přes tři sta miliard korun. Oslovíme poslance i senátory s tím, aby takovýto návrh změny Ústavy načetli," dodává Fadrný.

0
Vytisknout
6192

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013