Naprosté šílenosti na základě zkreslené představy o Rakousku

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Pan Krieshofer to sice s funkcí armády pro společnost asi myslí dobře, ale navrhuje naprosté šílenosti na základě zkreslené představy o Rakousku, píše Herman Klein.

1) Pokud se podíváte na profil hlasování, pro zachování vojny hlasovali hlavně ti, kterých se týká jako klientů civilní služby - lidé v penzi, před penzí. Vzhledem k demografické situaci Evropy vyhráli. Mladí v městech, obzvláště ve Vídni, volili proti.

2) Asi třetina mladých Rakušanek a Rakušanů slouží tzv. dobrovolnický rok, např. v zahraniční humanitární misi, ekologické misi, v hospicech, školách, a jinde. Na státní úhradu pomáhají lidem, i když zpočátku nerozumí jejich řeči nebo kultuře. Má to ohromný účinek proti všem druhům předsudků. Nikdo je přitom neučí jak potřebné pozabíjet, když se věci zvrtnou. Všechny "success story" o humanitární pomoci, které mají možnost vidět diváci českých televizí jsou v režii Armády ČR nebo misionářských charit. Jediný pořad o pomoci přírodě - Nedej se! - nedávno ČT zrušila.

3) Základní funkcí armády vždy zůstane vzdát se na povel onoho "Nezabiješ". Pokud armáda dělá co má, jsou finanční gramotnost a další "soft skills" zcela irelevantní, protože je válka, a nastupují improvizované ekonomické modely chování, které se rychle mění. Armáda není obecně prospěšná vzdělávací instituce, od toho existuje veřejné školství. Pojem "zcivilizování" je odporný, ale jestli chce pomoci některých skupinám obyvatelstva v Česku, na povel v kasárnách se to neuskuteční.

4) Schopnosti vojáků z afghánské války jako boj proti domobraně, přežití v poušti, hledání min, jsou v Česku k ničemu. Poslední teroristický útok v Česku (protože terorismus je také státní teror) byl spektakulární zásah proti tancujícím lidem na CzechTek 2005. O tom se není třeba přít, všichni zasahující policisté své soudní spory s poškozenými prohráli, již bez účasti vrtulníků a obrněných transportérů.

5) Pan Krieshofer by povolal některé ročníky, dochází mu, že by se jednalo o přerušení civilního života na dlouhé měsíce?

6) Na dekontaminaci vody pomůžou jedině technické prostředky. Mobilní čistící jednotky se běžně vyvíjí a prodávájí. Molekulám neporučíš. Proti výpadkům proudu pomůžou jedine necentralistická řešení, jak dnes BL referují o Německu.

Přípravu na pád satelitu a kosmického tělesa považuji za vtip.

0
Vytisknout
7347

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013