NORMÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ O ČR:

Al Jazeera: Češi si zvolili prezidentem Zemana

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Po deseti letech vedení Václava Klause si Češi zvolili Miloše Zemana, který je vstřícnější vůči Evropské unii.

Češi si zvolili během prvních přímých prezidentských voleb, které se konaly v této členské zemi EU, v druhém kole prezidentských voleb otevřeného Miloše Zemana. Zeman porazil v sobotu svého oponenta, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, vítězstvím 54,8 procent hlasů. "Miloš Zeman zvítězil, přiznávám to a doufám, že se mu podaří být prezidentem celého českého lidu," řekl v sobotu Schwarzenberg, který získal 45,17 procent.

Zemanovo vítězství ukončilo desetiletí vlády agresivního euroskeptika, odcházejícího jednasedmdesátiletého prezidenta Václava Klause. Osmašedesátiletý Zeman má daleko přátelštější přístup k Evropské unii.

V letech 1998-2002 pomohla levicová Zemanova vláda vyjednat vstup České republiky do EU, k němuž došlo r. 2004, a Zeman sám sebe nyní charakterizuje jako "eurofederalistu".

"Slibuji, že jako prezident zvolený přímou volbou občany udělám, co bude v mých silách, abych byl hlasem všech občanů," řekl Zeman ve svém projevu po vítězství v jednom pražském hotelu, zatímco jeho nadšení spojenci skandovali "Ať žije Zeman!"

"Můžeme bezpečně předpokládat, že Miloš Zeman zaujme vstřícnější postoj vůči EU," sdělil Tomáš Lebeda, politický analytik Karlovy univerzity v Praze, tiskové kanceláři AFP. "Samozřejmě není to žádný ortodoxní eurooptimista, ale zaujme daleko racionálnější postoj než Václav Klaus, je to proevropský prezident," dodal Lebeda.

Předvolební prezidentská kampaň se točila kolem otázek týkajících se EU, korupce, ekonomiky v hospodářské krizi a bolestných vládních škrtů, které jsou prováděny v České republice, středoevropské zemi s 10,5 miliony obyvatel.

Česká republika, která je silně závislá na vývozu automobilů do západní Evropy, především do Německa, se propadla uprostřed krize v eurozóně do vlastní hospodářské krize, poté, co v roce 2011 zaznamenala růst ve výši 1,9 procent.

Očekává se, že v roce 2012 se česká ekonomika zmenšila o 0,9 procent, začátkem tohoto roku však vzrostla o 0,2 procenta. V prosinci 2012 dosáhla nezaměstnanost v ČR 9, 4 procent.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
8721

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013