Obnovitelné energie v Německu

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Pravidelně sleduji německé zpravodajství a chtěl bych doplnit informace, které dosud v BL vyšly, píše Michal Kolář.

Obnovitelnými zdroji se skutečně seriózně zabývají, ale ne tak nadšeně jako BBC. (Četl jsem jen český výtah, takže v originále může být vyznění jiné.) K energetické soběstačnosti některé obce vede to, jak neustále zdražují energie, a to nejen elektrická, ale i fosilní paliva. Tím, že obec má vlastní zdroj elektrické a tepelné energie, nemusí je nakupovat od nadnárodních gigantů a ušetří tím nemalé peníze.

Slabinou obnovitelných zdrojů je jejich fluktuace, na což není připravena německá přenosová soustava. Větrné elektrárny mají největší výkon na severu Německa, zatímco nejvíce jaderných elektráren je naopak na jihu. Náklady na zvýšení přenosové kapacity se odhadují na desítky miliard eur. Také se zabývají novým typem ukládání energie v době nadbytku. Čerpal by se stlačený plyn do podzemí (vytěžená plynová, ropná a snad i uhelná ložiska), který by pak v době nedostatku poháněl turbíny.

Celkové vyznění je, že přechod na obnovitelné zdroje nebude jednoduchý, ale lze to zvládnout. Jaký rozdíl proti českému přístupu, kdy se překážky stávají argumenty pro rozvoj jaderné energetiky.

Pozn. JČ: Shrnutí v BL pořadu BBC obsahuje jen základní myšlenky. Pořad informoval o skutečnosti, že jsou energie v Německu v současnosti velmi drahé, a že i to motivuje vesnice k vytváření vlastních energetických zdrojů. - Upozorňuji, že intenzivní politiku rozšiřování výroby energie z obnovitelných zdrojů má také Skotsko, viz tato farma větrných elektráren u vesnice Eaglesham, dvacet minut autem jižně od Glasgow. Je to největší farma větrných elektráren na pevnině v Evropě. Obsahuje 215 větrných elektráren s kapacitou 539 MW a schopností uspokojit poptávku po elektřině pro více než 300 000 domácností.

0
Vytisknout
7572

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013