Bílý dům zpochybňuje Netanjahuovo tvrzení, že USA zadržují zbraně Izraeli

20. 6. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Izraelský vůdce to uvedl na Twitteru, ačkoli Bidenova administrativa tvrdí, že "neví, o čem Netanjahu mluví"


Bidenova administrativa zuřivě reagovala na kritiku Benjamina Netanjahua, že USA zadržují zbraně a munici Izraeli ve válce v Gaze, a v odvetu údajně zrušila schůzku na vysoké úrovni s izraelskými představiteli o Íránu. prezidenta.


Netanjahu uvedl tvrzení o údajně záměrném zdržování dodávek zbraní ve videu zveřejněném na Twitteruy, v němž naznačil, že v důsledku toho je ztížena schopnost Izraele zvítězit v devítiměsíční válce s Hamásem.

Netanjahu při rozhovoru na kameru v angličtině uvedl, že při nedávném setkání s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem vyjádřil vděčnost za americkou podporu od loňského říjnového útoku Hamásu na Izrael, při němž zahynulo asi 1 200 lidí a dalších 250 bylo zajato jako rukojmí.

"Ale řekl jsem také něco jiného," řekl. "Řekl jsem, že je nepochopitelné, že v posledních několika měsících administrativa zadržuje zbraně a munici Izraeli - Izraeli, nejbližšímu americkému spojenci, který bojuje o holý život, bojuje proti Íránu a dalším našim společným nepřátelům."

Netanjahu se odvolával na Winstona Churchilla a pokračoval: "Za druhé světové války Churchill Spojeným státům řekl: 'Dejte nám nástroje, my to uděláme'. A já říkám, dejte nám nástroje a my tu práci dokončíme mnohem rychleji."

Zdálo se, že tento výpad  americké představitele nepříjemně překvapil. Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová řekla novinářům: "Skutečně nevíme, o čem mluví."

Na pozdější tiskové konferenci Blinken uvedl, že jedinými neposlanými zbraněmi jsou tisícikilogramové bomby, jejichž zasílání Izraeli Joe Biden nařídil dát k přezkoumání kvůli obavám z izraelského plánu na vpád do Rafáhu na jihu Gazy, kde se ukrývá až milion lidí.

"To se nadále přezkoumává. Ale všechno ostatní probíhá normálně," řekl Blinken.

Bidenova administrativa v dubnu konečně získala souhlas Kongresu s balíkem vojenské pomoci Izraeli ve výši 14 miliard dolarů poté, co jej Sněmovna reprezentantů dlouhé měsíce odkládala. Samostatný prodej amerických letounů F15 v hodnotě 15 miliard dolarů se rovněž posune kupředu.

Biden prosazoval pomoc navzdory odporu své vlastní Demokratické strany, kde progresivisté obviňují Izrael z páchání genocidy ve válce, v níž zahynulo již více než 37 000 Palestinců.

Vysocí představitelé administrativy se prý v zákulisí rozzlobili. Axios s odvoláním na dva nejmenované zdroje uvedl, že bilaterální schůzka USA s Izraelem plánovaná na 20. června byla odvolána, aby byl Netanjahuovi vyslán signál.

Zpráva uvádí, že americký vyslanec v Izraeli Amos Hochstein předal premiérovi vzkaz osobně a sdělil mu, že jeho obvinění je "nepřesné a provokativní".

"Toto rozhodnutí jasně ukazuje, že za podobné kousky se nesou následky," citoval Axios jednoho z amerických představitelů.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu zrušení návštěvy nepotvrdil, ale umocnil rozpaky nad Netanjahuovým videem.

"Snažili jsme se najít takový termín příštího SDG [cílů udržitelného rozvoje], který by zohlednil cesty a dostupnost hlavních představitelů, ale ještě jsme plně nedořešili detaily, takže nic nebylo zrušeno," uvedl mluvčí Eduardo Maia Silva v e-mailu.

"Jak jsme řekli na včerejším brífinku, nemáme představu, o čem premiér mluví, ale to není důvod pro přeložení schůzky."

Netanjahu má koncem července navštívit Washington a promluvit na společném zasedání Kongresu v reakci na pozvání předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona, blízkého spojence Donalda Trumpa, předpokládaného republikánského kandidáta na amerického prezidenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1365

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2024