Rusko: Bylo nařízeno, aby Ukrajina byla v nových učebnicích dějepisu srovnávána s Třetí říší

21. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruské učebnice dějepisu a společenských věd mohou obsahovat informace o "analogiích" mezi "zločiny kyjevského režimu" a zločiny nacistů ve Třetí říši. Odpovídající doporučení Ministerstvu školství Ruské federace a Ministerstvu vědy a vysokého školství Ruska je obsaženo ve zprávě parlamentní komise.

"Doporučte, aby Ministerstvo školství Ruské federace a Ministerstvo vědy a vysokého školství Ruské federace zahrnuly do učebnic dějepisu a společenských věd informace o analogiích zločinů kyjevského režimu se strukturami nacistů poloviny 20. století," cituje TASS text dokumentu.

Komise také doporučuje, aby ministerstvo školství zvážilo možnost vytvoření programů, v rámci kterých se studenti pedagogických vysokých škol zapojí do "mentoringu" studentů z "nových regionů".

V roce 2023 obdržely ruské školy jednotnou učebnici dějepisu pro 10. až 11. ročník, kterou Vladimir Putin nařídil napsat. Jedním z jejích autorů byl prezidentův poradce Vladimir Medinskij. Poznamenal, že nová učebnice obsahuje "výrazně méně čísel, dat, statistik" a je "čitelnější" než předchozí verze. Celkem bylo přepsáno 50 let ruské historie od 70. let 20. století a byla přidána část o válce na Ukrajině, která je plná Putinových citátů.

Nová učebnice však vyvolala pobouření mezi čečenskými úřady, kterým se nelíbil odstavec, který hovořil o deportaci "na základě faktů o spolupráci s okupanty" u Čečenců, Ingušů, Karačajů, Kalmyků, Balkarů a krymských Tatarů do východních oblastí SSSR během Velké vlastenecké války.

Ruský kongres národů Kavkazu brzy vyjádřil své rozhořčení a poukázal na to, že v novém vzdělávacím materiálu jsou utlačované národy, které byly plně rehabilitovány, uvedeny "spolu s banderovci a vlasovci". Řada organizací požadovala, aby byl manuál zakázán nebo přepsán.

Medinskij se musel omluvit. Začal říkat, že kapitola o utlačovaných národech "byla převzata ze starých publikací a nebyla ukončena", a vyjádřil ochotu ji přepracovat. Ministerstvo školství brzy informovalo o změnách v učebnici dějepisu a zdůraznilo, že v příručce byl změněn úryvek o Stalinových deportacích.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2189

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024