Ruští ministři byli vyhozeni ze severokorejského jednacího sálu za to, že odmítli pustit Kim Čong-una prvního na jednání

21. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Delegace ruských ministrů, která přijela do Pchjongjangu s Vladimirem Putinem, byla nucena opustit jednací místnost na žádost severokorejského představitele, který byl pobouřen skutečností, že "doprovod" ruského prezidenta obsadil prostory před severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Incident byl zařazen do živého vysílání Putinovy návštěvy, které provedla severokorejská média.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, první místopředseda vlády Denis Manturov a vicepremiér Vitalij Saveljev byli nuceni opustit místnost s jednacím stolem vyzdobeným vlajkami Ruské federace a KLDR. Lavrov vstoupil do sálu jako první a sténaje únavou usedl ke stolu, načež si stěžoval, že se něčím zašpinil. Vedle Lavrova seděli Manturov a Saveljev. Na záběrech jsou vidět také vicepremiér Alexandr Novak, ministr obrany Andrej Bělousov, ministr zdravotnictví Michail Muraško a šéf Roskosmosu Jurij Borisov.

"Vyjděte ven do haly," přikázal jim severokorejský představitel v zákulisí. Zástupce ruské delegace odpověděl prázdnou otázkou: "Proč jsme sem přišli? Měl jsi mě hned varovat..."

"Náš vůdce přijde první," vysvětlil severokorejský představitel.

Po těchto slovech bylo vysílání přerušeno, následovaly záběry z prázdné zasedací místnosti, ve které o něco později začaly rusko-korejské rozhovory v rozšířeném formátu vedené Putinem a Kim Čong-unem.

V důsledku toho Rusko a KLDR uzavřely dohodu o "komplexním a strategickém" partnerství, v jehož rámci Moskva a Pchjongjang de facto vytvořily vojenskou alianci. Podle dokumentu si Ruská federace a Severní Korea vzájemně poskytnou pomoc v případě agrese proti jedné ze zemí a mohou také zahájit vojensko-technickou spolupráci, řekl Putin.

Moskva podle něj hodlá usilovat o revizi sankčního režimu OSN proti KLDR, který v současné době zakazuje jak dodávky do Pchjongjangu, tak nákup zbraní a vojenského vybavení od něj.

V komentáři k výsledkům cesty, během níž Putina vítaly kolony pionýrů, přehlídka a obrovské portréty na domech, ruský prezident řekl, že bylo dosaženo "průlomu", který "pozvedne vztahy na novou kvalitativní úroveň". Rusko a KLDR se společně staví proti "praxi uplatňování politicky motivovaných sankcí a omezení" a také hájí myšlenku "vytvoření spravedlivějšího a demokratičtějšího, multipolárního světového řádu", řekl Putin.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2663

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024