IEA: Obnovitelné zdroje a jaderná energie budou do roku 2025 moci pokrýt 90% nové globální poptávky po elektřině

9. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve své nové zprávě odhaduje, že 90% nové celosvětové poptávky po elektřině do roku 2025 bude pokryto nízkouhlíkovými zdroji: obnovitelnými zdroji a jádrem. Většinou se jedná o obnovitelné zdroje, ale zpráva zmiňuje i Francii, která znovu uvede do provozu své reaktory, a výstavbu několika nových jaderných elektráren v Číně, Japonsku, Indii a Jižní Koreji, informuje Juan Cole.

Vzhledem k tomu, že celosvětová poptávka po elektřině roste až o 3% ročně, stojí svět nejen před problémem nahradit fosilní paliva, která ničí planetu, obnovitelnými zdroji, ale také před úkolem naplnit tímto způsobem nové a rostoucí energetické potřeby. Dobrou zprávou je, že to lze učinit a pravděpodobně se to i podaří.

Ve Spojených státech od nynějška do roku 2025 vzroste produkce větrné energie o 19% a solární fotovoltaické energie o 56%. V Evropě podle zprávy dochází k příklonu k obnovitelným zdrojům, aby se zabránilo závislosti na ruském fosilním plynu.

Největší obavy vzbuzuje Asie, protože mnoho těchto zemí je ochotno využívat uhlí, které má vysoký obsah uhlíku. Ale i u nich dojde po roce 2025 ke snížení uhlíkové náročnosti.

IEA celosvětově očekává, že výroba elektřiny z fosilního plynu a uhlí bude v příštích dvou letech stagnovat. V Evropě dojde k rychlému poklesu spotřeby plynu a uhlí, ale toto snížení bude kompenzováno rozšířeným využíváním fosilního plynu na Blízkém východě a pokračujícím využíváním uhlí v Číně, Indii, Indonésii a jinde v Asii.

Do roku 2025 se celosvětové emise uhlíku "ustálí". Poté bude do atmosféry vypouštěno stále méně oxidu uhličitého.

V souladu s touto statistikou vzrostl v loňském roce podíl obnovitelných zdrojů o 5,7%, přičemž do roku 2025 budou obnovitelné zdroje pokrývat třetinu globální výroby elektřiny. Tato statistika je pozoruhodná, protože ještě před deseti lety tvořily obnovitelné zdroje jen velmi malé procento vyrobené elektřiny.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5581

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023