Příští pandemie může být blíže, než si myslíte

30. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Po koronavirové pandemii mohou spíše dříve než později následovat podobné krize. Můžeme si skutečně dovolit zachovat stejný přístup?, ptá se Jörg Phil Friedrich.


V tuto chvíli jsme od farmaceutického průmyslu obdrželi dobré zprávy: Vyvinul vakcíny proti koronaviru, které míří k masové produkci. To znamená začátek možná největšího očkování ve světových dějinách. Miliony lidí po celé planetě budou každodenně očkovány proti koronaviru - a nejpozději na podzim roku 2021 bude po pandemii.

Nebo si to alespoň myslíme. Politici, majitelé kin a divadel, lidé z byznysu, umělci i majitelé restaurací upínají své naděje k vakcíně. Může však jít o falešnou naději - a nejen proto, že by vakcíny mohly být neúčinné.

Problémem je spíše to, že současná pandemie může být jen první v řadě pandemií a dalších přírodních katastrof. A z tohoto důvodu je nejvyšší čas ptát se, jak chceme žít v tomto novém světě, místo abychom se zavírali doma a trpělivě čekali, až věda obnoví naši bývalou normalitu.

V roce 2014 nikdo neznal jméno viru, který vyvolá globální krizi, ale věděli jsme, že k ní dojde. V prosinci tohoto roku tehdejší prezident Barack Obama pronesl projev, v němž varoval, že vedle změny klimatu nepřetržitý nárůst osobního cestování a přepravy zboží může vést k pandemiím, které mohou být nebezpečnější než Ebola nebo prasečí chřipka. Současná pandemie ukázala, že měl pravdu.

A samozřejmě neexistuje důvod předpokládat, že eliminací této pandemie odstraníme i příčiny dalších pandemií. Pokles počtu pracovních cest může být dlouhodobý, když nyní vidíme, že je možné vést jednání, prezentace a konference prostřednictvím videohovorů. Ale turismus se vrátí na úroveň před COVIDem-19 a lidé se vrátí na svá pracovní místa - což znamená, že brzdy byly zataženy pouze dočasně.

I bez nové pandemie už máme sezónní chřipky, které mohou být samy o sobě vážné. Měli bychom se tedy ptát, jak by naše společnost reagovala na chřipkovou sezónu podobnou té na zlomu let 2017-2018, jež si jen v Německu vyžádala asi 25 000 životů.

A co když se pandemie jako ta současná stanou stejně běžnými, jako chřipky? Musíme se ptát, zda si přejeme uzamknout ekonomiku, sociální život a kulturní a sportovní sektor, jako jsme to udělali letos. Co by se stalo s naší společností?

Podrobnosti v němčině: ZDE

-1
Vytisknout
13899

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021