Extrémní počasí v roce 2020: záplavy, bouře a pronikavé vedro

31. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

V tomto roce bylo dosaženo několik nepříjemných rekordů v počasí. Uplynulý měsíc se stal nejteplejším listopadem v dějinách měření teplot. Totéž se týká letošního ledna, května a září. Rekordní teploty byly zaznamenány od Arktidy po Antarktidu. V Austrálii, na Sibiři a v Kalifornii došlo k rekordním požárům. V Atlantském oceánu zuřily rekordní bouře. Led v moři Laptěvů se začal formovat později, než je obvyklé, informuje list Guardian.

Koronavirová pandemie sice vévodila zpravodajství a dočasně redukovala emise skleníkových plynů, avšak rok 2020 charakterizují čím dál tím zjevnější dopady lidmi způsobeného globálního ohřívání. Od roku 2014 bylo zaznamenáno šest nejteplejších let v lidských dějinách. Tato řada bude dozajista pokračovat i sedmým rokem. Světová meteorologická organizace (WMO) bude brzy vědět, zda letošní rok bude prvním, druhým nebo třetím nejteplejším rokem v dějinách měření.

Vědci jsou překvapeni tím, že teploty byly tak vysoké kvůli absenci El Niño – fenoménu, který přispívá k teplejším letům, kupříkladu v roce 2016, což byl nejteplejší rok lidských dějin. Oproti tomu se druhá polovina letošního roku nesla ve znamení ochlazujícího fenoménu La Niña, který čeří neobvykle chladnější vody v rovníkovém Pacifiku. Generální tajemník WMO Petteri Taalas uvedl, že bez fenoménu La Niña by byl rok 2020 určitě nejteplejším zaznamenaným rokem.

Co se klimatologie týče, tak dlouhodobý trend je důležitější než individuální rekordy, nicméně právě klimatické rekordy přímo ovlivňují životy a živobytí. Neobvyklá vedra, sucha, požáry nebo bouře mohou být způsobeny přirozenou odchylkou, lokálními faktory nebo průmyslovými emisemi, avšak vědci jsou nyní schopni lépe identifikovat fakt, že extrémní projevy počasí jsou stále častější, frekventovanější a intenzivnější, jakmile se v atmosféře hromadí emise skleníkových plynů.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5957

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021