Indie: Oxfordská vakcína může být schválena za pár dní

28. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Indie zřejmě schválí použití vakcíny Covishield vyvinuté Oxfordskou univerzitou a firmou AstraZeneca k nouzovému použití během příštích několika dní.


Jakmile skončí povolovací proces v Indii na základě testů provedených v Británii a Brazílii, indický regulátor nemusí čekat na schválení vakcíny britským regulátorem Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

Nicméně nelze vyloučit, že Británie mezitím také udělí povolení k nouzovému použití vakcíny, protože MHRA již zkoumá stejná data, jako indický regulátor.

Indická vláda plánuje naočkovat zhruba 30 % populace během první fáze vakcinace, která má začít v lednu a trvat do konce července. Tato fáze zahrne zdravotníky, pracovníky v první linii a osoby ohrožované vyšším rizikem infekce, jako lidé nad 50 let a další v mladším věku, ale s vážnými komorbiditami, které mohou snižovat imunitu a zvyšovat riziko úmrtí.

Kromě oxfordské vakcíny, na jejíž výrobě se podílí indická společnost SII, jsou kandidáty na schválení k nouzovému použití v Indii ještě dvě další vakcíny. Jde o vakcínu firmy Pfizer a lokálně vyvinutý Covaxin hajdarabádské firmy Bharat Biotech.

Ve dnech 28. a 29. prosince proběhnou ve státech Paňdžáb, Ásam, Andrapradéš a Gudžarát testy, které mají prověřit připravenost na velká vakcinační cvičení v celé Indii. Každý stát musí naplánovat vakcinaci ve dvou okresech a nejlépe v pěti různých podmínkách, tzn. v okresní nemocnici, venkovské nemocnici, ve městě, v soukromé ordinaci, na venkovském předsunutém stanovišti, atd.

Cvičení zahrne mobilizaci a testování programu vakcinace a otestuje digitální platformu Co-Win v polních podmínkách. Po celé zemi bylo vyškoleno asi 50 000 zdravotníků, kteří mají zajistit snadný průběh vakcinace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5917

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021