Varování lékaře: "Vakcína proti COVID-19 může vést k vaší robotizaci"

31. 12. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Demonstrativní injektáž premiéra na situaci pravděpodobně nebude mít vliv. Lidi, kteří premiérovi nevěří, nemají sebemenší důvod nechat se přesvědčit, že se premiér nechal očkovat skutečně, případně že obsahem byla vakcína proti COVID-19.

Situace je - zdá se - kritická. Dezinformace se v různých podobách přelévají mimo jejich obvyklé hranice vymezené některými zdroji, distribučními sítěmi a pravidelnými odběrateli.

Existuje příliš mnoho zdánlivých autorit, o které se lidé odmítající očkování proti COVID-19 mohou opírat ve svém skálopevném přesvědčení, že jde o spiknutí, bezostyšný business a hazardování s lidským zdravím či dokonce jakýsi novodobý holocaust.

Pokud nedojde k masivnímu spojení elit na podporu očkování, případně pokud k tomu nedojde pod tlakem větších okolností, hrozí nejen úmorná a zoufalá agónie více či méně přísných omezení, ale i další propad české společnosti do vysoce zánětlivého konfliktu, v němž už se kvůli průsaku dezinformací do běžných postojů ocitáme.

Nyní ale nejde o průsak. Plácáme se v dezinformačním kalu a fakt, že proti sobě v této bahenní bitce stojí lidé, kteří dezinformací obvykle ruku v ruce zneužívají (jako třeba Zeman s Klausem) je jen malou útěchou.

Absolvoval jsem před pár dny dlouhý (přátelský) rozhovor s člověkem, který je přesvědčen, že opatření proti covidu i vakcína jsou součást celosvětového spiknutí elit. Zhruba 55 let, ekonomické vzdělání, bystrý, optimistický, nicméně s řadou nelehkých životních strastí rodinného a zdravotního charakteru. V jeho odmítavém postoji vůči vakcinaci i vůči opatření obecně se mísí několik faktorů: celková nedůvěra vůči těm, kdo rozhodují (charakteristika poměrně rozšířená v posttotalitní společnosti), fatalismus a s ním spojený požadavek "přirozeného výběru" (pravděpodobně transformace nekonečného utrpení s jedním dítětem) a důležitá změna běžného života, pocit bezdůvodného ochuzení (rád pravidelně chodí na sportovní utkání a na koncerty). Vysoká míra nedůvěry (Babiš se určitě očkovat nenechal, ani Biden, ani kdokoliv jiný, vakcína je z podstaty věci zdraví nebezpečná) bude společná s ostatními, kteří odmítají očkováni proti covidu. Stejně jako drtivá většina společnosti se chce vrátit ke svému běžnému životu, nicméně požaduje bezpodmínečně, aby se tak stalo zrušením všech opatření, nikoliv vakcinací.

Zajímalo, mě, odkud čerpá své informace, např. o údajném "léku na COVID-19" (jde o Isoprinosine, o němž se vakcinolog Beran domnívá, že dokáže zmírňovat následky průběhu nemoci), obdržel jsem odkaz na TV Raptor, což je amatérský kanál Žarka Jovanoviče, postavičky dezinformace scény dobře popsané v souhrnném článku na Manipulátoři.cz. Šlo o vystoupení vakcinologa Berana, které samo o sobě neneslo dezinformace, nicméně zasazeno do dezinformačního kontextu se následně stává jeho součástí.

Společné dezinformační narativy, které se objevují napříč diskursem, nejsou zpochybněny ani rekordní mírou pomatenosti dezinformačního panoptika. Marek Obrtel, bývalý pplk. zdravotní služby AČR, aktuální aktivistita prokremelské domobrany a lékař v aktivní službě je také poměrně známou postavičkou dezinformační (i rádoby paramilitární scény), která je sice ve svém aktivním jádru nepočetná, nicméně v současné situaci, kdy se dezinformace přelévají daleko přes své obvyklé hranice, se budou podobní lidé snažit dosáhnout opakováním dezinformačních bludů rezonujících v digitálním prostoru větší obecné známosti.

V říjnové nahrávce určené pro Svobodné rádio (obskurní amatérská rozhlasová stanice spadající do klastru dezinformačních zdrojů typu Aeronet, kde jsou kromě pana Obrtela hosty pozoruhodné osobnosti typu pánů Konvičky, Hampla, Okamury a další "vlastenci bojující proti lžím, polopravdám a bulváru" ) pan Obrtel reprodukuje konspirační teorii o vzniku viru, obviňuje z jejího šíření Billa Gatese a globální elity a dále opakuje naprosto neuvěřitelné bludy o tom, že vakcína proti COVID-19 je zdraví vysoce nebezpečná, že jde o pokus měnit lidský genom a - pozor - že v případě úspěchu tohoto experimentu se z lidí stanou robotické bytosti, které bude možné ovládat na dálku a měnit jejich myšlení.

Je nepochopitelné, že tento lékař šíří zcestné bludy, nepochybně minimálně jako poplašnou zprávu, a Lékařská komora podle vyjádření svého prezidenta pouze "uvažuje" o tom, že by její etická komise věc prošetřila. Signalizuje to vysokou neschopnost autorit postavit se jednoznačně proti dezinformacím, pravděpodobně z jakési obavy, že by se takové rozhodnutí mohlo nevyplatit. Nebo je to skutečně zapříčiněno blbostí? Nechce se věřit..

2
Vytisknout
15608

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021