U malého počtu covidových pacientů se vyvinuly závažné psychotické symptomy

31. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Většina z těchto pacientů neměla v minulosti psychické onemocnění a začala trpět psychotickými poruchami několik týdnů poté, co se infikovala koronavirem. Očekává se, že těchto případů nebude mnoho, nicméně jsou hlášeny z celého světa.

Doktor Hisam Goueli dokázal okamžitě konstatovat, že pacientka, která v létě dorazila na psychiatrickou kliniku na Long Islandu, měla neobvyklé problémy. 42letá fyzioterapeutka a matka čtyř dětí nikdy netrpěla žádnými psychiatrickými obtížemi, které se neobjevily ani v její rodině. Přesto tato žena vzlykala a tvrdila, že viděla, jak její dvě děti ve věku dvou a deseti let byly otřesným způsobem zavražděny – a že ona sama zosnovala plán na jejich násilnou smrt, píše Pam Belluck v New York Times.

Pacientka doktorovi Gouelimu řekla, že jedno dítě přejel náklaďák a druhému byla sťata hlava. Bylo podivné sledovat tuto ženu, která tvrdila, že své děti miluje a že nechápe, co se s ní děje, a proč jim chce setnout hlavu.

Její anamnéza obsahovala jednu zásadní skutečnost: tato žena byla na jaře infikována koronavirem. Objevily se u ní pouze mírné fyzické symptomy způsobené nákazou, avšak později začala slyšet hlas, který jí nejdříve říkal, ať zabije sama sebe, a později jí vnucoval, ať zabije své děti.

Doktor Goueli si nebyl jistý, zda koronavirus souvisel s jejími psychickými obtížemi, nicméně později se v nemocnici objevil druhý podobný případ, pak třetí a čtvrtý, a najednou si personál uvědomil, že se něco děje.

Lékaři ve Spojených státech i ve světě hlásili podobné případy: U malého počtu covidových pacientů se vyvinuly závažné psychotické symptomy, přestože tito lidé v minulosti žádnými psychickými obtížemi netrpěli.

Lékaři v různých rozhovorech a ve vědeckých článcích popisovali i další obdobné případy:

36letá zdravotní sestra, která byla zaměstnána v pečovatelském ústavu v Severní Karolíně, začala být paranoidní a uvěřila, že její tři děti budou uneseny. A aby je mohla zachránit, snažila se je prostrčit okénkem fastfoodu.

30letý stavební dělník žijící v New York City trpěl takovými bludy, že se začal domnívat, že jej chce zavraždit jeho bratranec. A aby se zachránil, pokusil se svého bratrance uškrtit v jeho posteli.

55letá žena žijící ve Spojeném království měla halucinace, kdy viděla opice a lva, přičemž nabyla přesvědčení, že jeden člen její rodiny byl nahrazen podvodníkem.

Britská studie analyzující psychiatrické a neurologické komplikace uvedla, že u 10 ze 153 pacientů hospitalizovaných s covidem-19 se objevila „nově propuknuvší psychóza“. Další studie identifikovala 10 podobných pacientů v jedné španělské nemocnici.

Lékařští experti očekávají, že takové extrémní psychiatrické dysfunkce se objeví jen u malého počtu covidových pacientů. Nicméně tyto případy ilustrují další způsob, jak choroba Covid-19 může ovlivnit psychické zdraví a fungování mozku.

Odborníci se čím dál tím více domnívají, že dopady nemoci na fungování mozku mohou souviset s imunitní reakcí organizmu na koronavirus – a možná i s vaskulárními obtížemi nebo s vážnými záněty, které se v průběhu onemocnění koronavirem objeví.

Většina z těchto pacientů po fyzické stránce neměla vážný průběh infekce, jak ukazují různé zprávy. Tito lidé neměli potíže s dýcháním, pouze nepatrné neurologické symptomy jako brnění rukou, závrať, bolesti hlavy nebo zhoršený čich. Poté – asi po dvou týdnech až několika měsících – začali trpět závažnými psychózami.

Je rovněž pozoruhodné, že většině těchto pacientů bylo kolem třiceti, čtyřiceti a padesáti lety. Podle Goueliho je velice vzácné, aby se taková psychotická porucha vyvinula v tomto věku. Podle jeho mínění se obdobné symptomy objeví u mladších lidí trpících obvykle schizofrenií, nebo naopak u starších osob s demencí.

Někteří z těchto pacientů museli být hospitalizováni několik týdnů, přičemž lékaři se snažili aplikovat různou léčbu, než dokázali zjistit, které medikamenty zabírají.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6285

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021