Johnson sleduje trumpovskou agendu, která "pracuje s bílým nacionalismem"

30. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Britská Konzervativní strana prosazuje narativ "bílé dělnické třídy, která byla zanedbána", stejně jako odcházející americký prezident, uvedla nová šéfka nadace Runnymede Trust zabývající se tématem rasové nerovnosti.


Podle Halimy Begumové premiér kvůli snaze dosáhnout politických zisků zanedbává chudší lidi z etnických menšin. "Myslím, že dlouhodobým plánem vlády je jít do dalších voleb s bílým nacionalismem," uvedla ředitelka nadace.

"Měli bychom říkat, že černé a bílé dělnické komunity byly zanedbány, protože se staly svědkem demolice průmyslu," uvedla Begumová. "Co vidím místo toho jsou konzervativci prosazující zanedbanou bílou dělnickou třídu, což je postoj, který zaujímal Trump před šesti lety."

Útok přichází po kritice premiéra za to, že zrušil poradní orgán pro rasové otázky založený jeho předchůdkyní Theresou Mayovou a odmítl řadu doporučených změn.

Nová Race Disparity Commision, která nahrazuje předchozí orgán, je řízena Tonym Sewellem, který odmítl důkazy institucionálního rasismu jako "křehké" a odložil publikaci zprávy.

V říjnu zakladatel organizace Operation Black Vote Simon Woolley sdělil listu Independent, že Johnson nemá žádné iniciativy pro řešení rasových nerovností - a zpochybnil, zda jeho tým vůbec věří, že takové nerovnosti existují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5551

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021