Trump má nedokončenou práci. Republika, již chtěl zničit, ještě stojí

28. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
"Na mém počátku," napsal TS Eliot ve Čtyřech kvartetech, "je můj konec". Tohle, přinejmenším, lze říci o Donaldu Trumpovi: Opustí Bílý dům tak jak do něj vstoupil, podivně nezměněn čtyřmi roky prezidentování, napsal Fintan O'Toole.


Jeho účes byl zcivilněn. Jeho manýry - zlovolné, posedlé sebou samým, bez ohledu k pravdě a slušnosti, vynášející škody, které způsobil a dosud může způsobit normám a institucím demokracie - žádné zcivilnění nevykazuje.

Tato kontinuita nevěstí nic dobrého. Trump dokázal převrátit americkou politiku vzhůru nohama ještě předtím, než byl v úřadu. Jsou tu všechny důvody myslet si, že se mu podaří dělat totéž, až ho 20. ledna nahradí Joe Biden.

Je užitečné vrátit se do doby v roce 2016, kdy byl Trump tam, kde je nyní jeho nástupce: Vítěz voleb, ale dosud ne prezident. Protože právě v tomto interregnu Trump provedl jednu akci, jež tehdy zůstala téměř nepovšimnuta, ale která více než co jiného definovala jeho prezidentování.

Tato akce měla v sobě jak politickou destruktivitu, tak personální brutalitu, které se staly primárními zbraněmi v Trumpově arzenálu. Spočívala v pouhém nařízení, aby byl vyhozen plný náklad pořadačů se starostlivě sestavenými dokumenty.

Bylo to den po Trumpově vítězné párty, která se samozřejmě konala v Trump Tower na Manhattanu. Chris Christie, který byl dosud guvernérem státu New Jersey, úspěšný Republikán v silně Demokratickém státě, byl ten muž s třiceti vypouklými složkami.

V nich se nacházel plán předání moci, klíčové detaily toho, jak měla Trumpova administrativa fungovat, včetně seznamů prověřených kandidátů pro všechny špičkové pozice v administrativě, stejně jako časové rozvrhy pro akce v klíčových oblastech politiky a návrhy nezbytných exekutivních nařízení.

Bylo třeba týmu 140 lidí pod vedením Christieho, kterým vytvoření plánu zabralo takřka šest měsíců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5496

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021