Mezitím v Absurdistánu 156:

Můžete být zaměstnán jako básník

23. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Někteří lidé říkají, že vláda strany Právo a spravedlnost je přínosná jen pro členy PiS, kteří tak mohou dostat výhodná pracovní místa nebo lukrativní kontrakt. Případ Adama Hofmana dokazuje, že to není pravda. Poté, co ho vyhodili ze strany Právo a spravedlnost za to, že spáchal podvod, protože falešně zažádal o proplacení cestovních nákladů, vede se mu velmi dobře. Aniž by v daném oboru měl jakoukoliv zkušenost, Adam Hofman řídí PR firmu, která vydělává obrovské peníze důvěrným lobbováním a provozováním farem trollů, kteří šíří dezinformace s cílem ovlivnit veřejné mínění směrem k názorům, které jsou užitečné pro velké firmy jako Coca Cola, která se obávala nové daně z cukru, kterou navrhovala strana Právo a spravedlnost. Vlastně  se musím omluvit, vidím teď, jak vzhledem k tomu, že byl Adam Hofman původně ze strany PiS, zřejmě má relevantní zkušenosti jak uzavírat pochybné dohody se svými kumpány a jak provozovat farmy trollů.

 

V každém případě zkoumala skupina investigativních reportérů jeho firmu a zjistila, že i když Hofman pracuje pro soukromé zákazníky, za jeho služby mu platí státní firmy obrovské množství peněz. Hofman je rozčílen, že si někdo dovoluje "mučit jeho zaměstnance" tím, že jim zdvořile pokládá různé otázky a oplátkou se ptá, kdo platí za takovouto novinářskou práci.

Otázka, kdo v Polsku platí za psaní, může být v dnešní době komplikovanější, než si myslíte. Poté, co vláda zatlačila další skupinu občanů do pasti - tentokráte to byl turistický průmysl, jemuž vláda přislíbila, že bude všechno otevřeno, a pak oznámila, že po Vánocích bude zaveden totální lockdown (kterému se ale nesmí říkat lockdown, protože strana Právo a spravedlnost dala slib, že žádné lockdowny nebudou, a pro zavedení lockdownu by musela schválit mimořádný stav, tak tomu říkají "Národní karanténa") a hotely a další podniky v sektoru turistiky se zoufale snaží přežít.

Takže, například, protože bude dovoleno ubytovat se v hotelích jen pro podnikatelské a pracovní pobyty, hotely nyní svým hostům nabízejí práci. Například můžete být zaměstnán jako básník, a tak dostat oprávnění ubytovat se v hotelu.  Některé kluby, jimž bylo zakázáno pořádat silvestrovské pařby, nabízejí nyní "celonoční kurzy tance". Vládní zákaz vycházení na Silvestra, kdy nesmějí občané vycházet od 19 hodin do 6 ráno, může být také problematický, protože mnohým lidem už není dvacet a nemusejí být schopni zůstat vzhůru až do rána. Naštěstí i tento problém vyřešila genialita polských podnikatelů. V Lublinu vás zachrání havarjiní služba pro porouchaná vozidla  - soukromým vozidlem nemůžete jet, ale vozidla havarijní služby jsou povolena, takže oni vás i s vaším autem budou dopravovat po městě, kamkoliv potřebujete.

Můžete se rozčilovat, že lidé ignorují riziko spojené s pandemií, ale je obtížné jim dávat za vinu, že nedodržují vládní předpisy, zejména vzhledem k tomu, že vláda stále ještě nezavedla mimořádný stav, takže její opatření nejsou právně vynutitelná. Kromě toho, jak se zdá, vláda sama jedná v nejlepším případě chaoticky, a v nejhorším případě ignoruje doporučení expertů. Nedávná situace, kdy byl v Británii objeven nový, nebezpečnější kmen koronaviru, to dokazuje velmi dobře: Zatímco většina evropských zemí, stejně jako celá řada zemí z jiných částí světa, okamžitě zrušila veškeré cestování z Británie, aby se odtamtud virus nerozšířil do jejich zemí, Polsko nejenže odložilo toto rozhodnutí o 24 hodin, ale dokonce i poslalo větší, a dokonce ještě další letadla, aby do Polska přivezla více Poláků žijících v Británii.

Během normálního dne přilétá z Británie do Polska asi 50 letů, to je asi 9000 lidí. Půjdou do karantény? Ne. Budou testováni? Budou-li chtít, a jsou-li natolik zoufalí, aby strávili dlouhé hodiny u telefonu úsilím se dovolat na nejobsazenější číslo v zemí: ústřední číslo Sanitárního inspektorátu (protože během devíti měsíců pandemie nikoho nenapadlo, aby zaměstnal víc lidí v call centru, kteří by reagovali na bezprecedentní vlnu telefonátů). Pokud se dovolají, budou posláni do určitého místa, kam se budou muset dopravit na test.

Taková nelogická rozhodnutí jsou vidět na každém kroku, například děti, které se učí na internetu doma, jsou z těchto onlinových vyučovacích hodin propuštěny dříve,  aby mohly jít do kostela na hodiny náboženského rozjímání. Vládní přístup k pandemii přesně ilustruje autor tohoto memu:



Kromě toho, vládní instituce se propadají do chaosu. Poté, co byl jeden opoziční poslanec protizákonně policií zatčen během jedné z demonstrací žen (dali mu pouta, odvezli ho na policejní stanici, a pak, když si uvědomili, že má poslaneckou imunitu, ho vyhodili na ulici a řekli mu "ať jde do prdele"), policie a prokurátoři si protiřečí.  Podle policie to prý vůbec nebylo zatčení - jen prý zkontrolovali jeho dokumenty a když zjistili, kdo to je, propustili ho.  Podle prokurátorů však byl zatčen, a to právem, neboť byl přistižen při páchání trestného činu.

Z trestné činnosti je také obviněna opoziční poslankyně Joanna Scheuring-Wielgus - je obviněna, že "zlovolně přerušila" náboženskou bohoslužbu a "urazila náboženské city". Jak vysvětlil prokurátor, "Joanna Scheuring-Wilgus a její manžel zorganizovali v kostele svého druhu heppening, jímž šířili názory, které jsou v rozporu s učením katolické církve  (...) a urazili místo bohoslužeb."     Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro jí chce připravit o její imunitu. A co že byl ten zločin? Postavili se, asi 60 vteřin  drželi plakáty s nápisy "Ženo, můžeš rozhodovat sama" a "Je na ženě, aby se rozhodla, zda chce porodit dítě, ne na státě založeném na katolické ideologii" a pak odešli. Strašlivý, strašlivý trestný čin.

Jiným opozičním politikem, šikanovaným policií, je Rafał Trzaskowski, který dostal předvolání na policejní stanici.  Ukazuje se, že jde o to, že během prezidentské kampaně nedodržoval předpisy, nenosil roušku a nedodržoval sociální distancování. Je zajímavé, že jeho oponent na policii předvolán nebyl, i když během JEHO schůzí nebylo sociální distancování také dodržováno. A co premiér Morawiecki, který byl natočen během kampaně pro Dudu, jak se chová úplně stejně, a všechny při tom ujišťoval, "tenhle virus už teď ustupuje, takže se ho nemusíme bát".



Mezitím se zdá, že vládní aktivita proti opozici je stále ještě zkoumána dosud nezávislými soudy. Poté, co se ukázalo, že zatčení Romana Giertycha je bezpodstatné (více o tom ZDE  a ZDE) prokurátorům bylo nařízeno, aby vrátili všechny dokumenty a počítače, které odnesli během své nezákonné prohlídky jeho kanceláře...

Avšak zatímco vysokoprofiloví politikové (vzhledem k tomu, že Giertych je stále, konec konců, převážně viděn jako bývalý politik) se mohou spolehnout na podporu právníků, médií a veřejnosti,  méně významní lidé, kteří jsou pronásledováni, zůstávají často bez pomoci. Tak jako předsedkyně studentské samosprávy  na místní univerzitě ve Słupsku, která se zdvořile zeptala během zasedání senátu,  jestli škola nějakou akcí podpoří stávky žen. O hodinu později dostala email, že ji z univerzity vyrazili. Jen pár měsíců před absolutoriem! Univerzita tvrdí, že jí vyhodili, protože v jednom předmětu neuspěla, ale podle akademického kalendáře, jestli neuspěla, neuspěla v září, takže je to podivná náhoda, že se jí univerzita rozhodla vyhodit teprve teď.

Avšak jestliže se zeptáte vlády, je to Nizozemí, které má největší problém s vládou zákona v EU. Poté, co rozhodnutí Nizozemí nerespektovat evropské zatykače, které vydává Polsko, zvrátil Evropský soudní dvůr, polský náměstek ministra spravedlnosti se vyjádřil takto: "Holandsko je už mnoho let aktivní v mnoha oheldech, kde by mělo být méně takovéto aktivity. Holandsko je baštou levicové ideologizace, které jsme nuceni čelit v Evropské unii a v západním světě. Holandsko je vřed na těle Evropské unie."   Ano, vskutku promluvil jako pravý diplomat.

Tajk se podívejme blíže na demokratické normy typické pro ministrovu stranu. Před několika dny strana Právo a spravedlnost opět prohrála v parlamentě hlasování. Stačilo to, aby Kaczyński mávl rukou, a tak po krátké konzultaci s ním šel náměstek premiéra Gliński promluvit s předsedkyní parlamentu. Mikrofony zaznamenaly tato jeho slova: "Alžběto, šéf má prosbu, zdá se, že budeme muset to hlasování opakovat".  A tak předsedkyně parlamentu oznámila krátkou přestávku, po níž se hlasování opakovalo, a tentokrát byl jeho výsledek "správný". Tak taková je úroveň v dnešním Polsku. Předsedkyně parlamentu, která je podle ústavy druhým nejdůležitějším politikem po premiérovi,  musí dělat to, co jí nařídí její šéf, hádavý stařec vlastnící kočku, a pouhý poslanec.

Ale možná tato země nemůže být ponechána jen tak, aby samostatně jednala, všechno se musí dít podle rozhodnutí politiků ze strany PiS? Příklad protizákonně postaveného zámku ve Stobnici (ZDE  , který legalizovalo tamější vojvodství navzdory tomu, že bylo potvrzeno, že byl zámek postaven protizákonně (ZDE) se zdá být dobrým důkazem pro tuto teorii. Toto rozhodnutí vojvody označeno za neslučitelné s veřejným zájmem a vojvodu "vlastnoručně" vyhodil z funkce premiér  zatímco prokurátoři dál vyšetřují tu protizákonnou stavbu uprostřed chráněné přírodní oblasti projektu Natura 2000.

Zdá se, že by prokurátoři měli zkoumat ještě jinou věc. Novinářská investigace deníku Gazeta wyborcza zjistila, že nedávný pohřeb "640 potracených dětí" (minulý týden jsem udělal chybu, když jsem použil číslo 350, 350 byl počet rakviček, do nichž byly ty relikvie umístěny) nebyl zrovna legální akce. Organizátoři pohřbu, málo známá nadace Nowy Nazaret, ve spolupráci s protipotratovými aktivisty odpovědnými za vozidla s fotografiemi potracených plodů, která jsou zaparkována v ulicích mnoha polských měst, odmítají vysvětlit, kde vzali ty plody. Zdá se, ale, že to nejsou umělé potracené děti. Mnoho těchto plodů bylo důsledkem přirozených potratů, některé věnovali rodiče vědě nebo nemocnicím. V každém případě však neměly nevládní organizace žádný legální přístup k tomutu materiálu, takže pohřbily množství protizákonně získaného lékařského odpadu...

Musím říct jednu věc: Nikdy jsem nebyl nábožensky založený, ale katolická posedlost s kousky mrtvol - ať už jsou to mrtvé nenarozené děti, anebo relikvie jejich svatých - to je něco, co nikdy nepochopím.

0
Vytisknout
7540

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020