Prlběžné zpravodajství

Vatikán schválil jako morálně přijatelné, že vakcíny používají buňky z potracených plodů

22. 12. 2020

čas čtení 4 minuty
Foto: Kamiony Dover


Česko registrovalo už 635 414 nakažených osob.  V pondělí 21.12. . bylo v ČR  registrováno dalších 7860 nových nákaz.   Celkem zemřelo už 10 331 osob (od podnělka o 231! více úmrtí), v nemocnicích je 4728 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 
Jsou to v mezinárodním srovnání OBROVSKÁ čísla. 7860 českých denních nákaz by bylo v Británii 51 876 denních nákaz, přitom v Británii zazamenali za poslední den podle nich šokující počet 33 364 nákaz. V americkém kontextu by ten český počet byl 259 380 denních nákaz. V USA přitom registrovali dne 21.12. šokujících 201 723 denních nákaz. Českých 231 denních úmrtí by v Británii bylo 1524 denních úmrtí, v Británii přitom včera zemřelo 215 lidí. 231 českých denních úmrtí by v americkém kontextu bylo 7623 úmrtí, dne 21.12. však v USA zemřelo 1962 osob. Česká blazeovanost tváří v tvář těmto číslům, narvané předvánoční supermarkety, nedodržování odstupů, příprava na rodinná setkání o Vánocích,  družení se - to všechno je nepochopitelné.

- Katolická církev konstatovala, že to, že výzkumnící používají materiál z buněk odvozených z potracených plodů neznamená, že spolupracují s potraty. Vatikán naléhá na katolíky, aby se nechali očkovat, a uvedl, že je morálně přijatelné, že vědci používají linie buněk z potracených plodů. Buňky získané z plodů potracených před mnoha desetiletími používají někteří vědci pracující na vakcínách proti koronaviru. ZDE  

- Británie bude zřejmě testovat všechny řidiče kamionů, které po uzavření francouzských hranic uvízly před přístavem Dover. Je tam více než 1500 kamionů. Testování řidičů požaduje francouzský prezident Macron. Mnoho zemí světa zrušilo lety z Británie poté, co londýnská vláda oznámila, že se v jihovýchodní Anglii šíří nový, silně nakažlivý kmen koronaviru. Francie zastavila také přístup pro kamiony z Británie do Francie. Ovšem britští vědci poukazují, že Británie má velmi dobrou infrastrukturu na genetické sekvenování koronaviru, a proto zjistila přítomnost nové verze viru. Ten může existovat i v mnoha evropských zemích, jenže ty to ještě nevědí. ZDE 



- Spojené státy vpustí do země britské občany pouze s negativním testem na covid-19.

- Dánsko dočasně zakázalo chovatelství norků, protože se mezi nimi rozšířila nákaza covidu-19 a tisíce jich musely být vybity.

- V Antarktidě byly poprvé zaznamenány první případy covidu. 36 infekcí je na chilské výzkumné základně.

- Tchajwan potvrdil první místní případ covidu po více než 250 dnech. Novozélandský pilot, který byl v USA, nakazil jednu Tchajwanku. Podle úřadů pilot "neuvedl pravdivě" všechny své kontakty a všechno, co dělal. Čelí vysoké pokutě. Tchajwan zaznamenal od začátku pandemie jen 770 nákaz a 7 úmrtí. Většina nákaz přišla ze zahraničí, ovšem cestující ze zahraničí musí mít negativní test a musejí jít na čtrnáct dní do karantény. Tchajwanci nosí roušky a uzavřeli hranice, provádějí účinný program testování a trasování nákaz. Za dva měsíce po první nákaze místní infekce přestaly. Tchajwan, kde žije 24 miliionů lidí, se vyhnul uzamčení země. Jeho ekonomika vzroste letos o 2,5 procenta, jak se předpokládalo před vznikem pandemie. ZDE  

Jižní Korea v úterý uzavřela všechna lyžařská strediska.

- Joe Biden byl očkován proti koronaviru v živém vysílání televize.

V Anglii a ve Walesu tento týden zemřelo na covid-19 2756 osob. 22,4 procent všech úmrtí registrovaných v Anglii a ve Walesu v týdnu do 11.12. má na úmrtním listu zmínku o covidu-19.

- Rok 2020 je nejvražednějším rokem v americké historii. Očekává se, že počet mrtvých v USA letos poprvé překročí 3 miliony - hlavně v důsledku koronaviru. Očekává se, že celkový počet mrtvých v USA bude letos 3,2 miliony lidí, nejméně o 400 000 více než v roce 2019.

0
Vytisknout
7071

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020