Proč němečtí vojáci nedostanou vyzbrojené bezpilotní letecké prostředky

23. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Minulý týden německá SPD, slabší partner ve vládní koalici, oznámila, že nepodpoří nákup vyzbrojených bezpilotních leteckých bojových prostředků ("dronů"). To znamená, že Bundeswehr žádné nedostane. Zůstane dál nerovnocenným partnerem Spojených států, Francie a Británie. A co snad škodí ještě více, toto rozhodnutí ohrožuje životy vojáků Bundeswehru, upozorňuje Elisabeth Brawová.


Až do rozhodnutí sociálních demokratů - jež porušilo koaliční dohodu, ale které ospravedlňují potřebou přiměřené debaty o tématu, ačkoliv téma bylo energicky diskutováno několik posledních let - se zdálo jisté, že Bundeswehr tyto prostředky, o nichž říká, že je potřebuje, a které chce nakoupit ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, nakonec dostane. Avšak v koaliční vládě významná politická rozhodnutí vyžadují konsensus a ačkoliv někteří sociální demokraté nákup podporují, strana jako celek se k tomu nemůže rozhoupat.

Důvod, proč téma ustrnulo na mrtvém bodě, souvisí s Merkelovou osobně. Ačkoliv je mimořádně šikovnou političkou, mistrně vládne, je agilnější a vytrvalejší než většina německých a mezinárodních politiků, nikdy opravdu neměla ráda téma národní a mezinárodní bezpečnosti.

Nikdo z nás samozřejmě nevidí Merkelové do hlavy, ale dovolte mi exkurz do prostředí východoněmeckého křesťanství, v němž vyrostla a dospěla. Jak si možná vzpomenete, východní Německo bylo vysoce militarizovanou společností. V 80. letech Národní lidová armáda NDR (NVA) měla k dispozici 2 500 tanků, 6 000 obrněných transportérů, 300 stíhaček, takřka 100 námořních bojových plavidel a na válečných stavech mohla počítat s půlmilionem vojáků.

Vysoké počty byly založeny na východoněmeckém systému povinné vojenské služby (typicky mezi 18 - 36 měsíci) pro všechny muže. Ti kdo chtěli studovat zajímavé obory jako medicína nebo fyzika věděli, že to zřejmě zahrnuje tři roky v řadách NVA. Také občanská společnost byla vysoce militarizovaná. Například polovojenské Bojové skupiny dělnické třídy zakládané na pracovištích po celé zemi.

Východoněmečtí křesťané tomuto militarismu silně oponovali. Po prvních letech NDR, kdy mnoho mladých křesťanů odmítlo vojenskou službu a skončili ve vězení, vláda vytvořila pro takové mladé muže náhradní vojenskou službu. Sloužili u stavebních útvarů, místo pušky nosili rýč. V tomto prostředí Merkelová vyrostla jako dcera luteránského pastora. V prostředí, kde věřit v demokracii znamenalo oponovat vojenské síle. Pro vládu byla křesťanská opozice natolik důležitá, že Stasi provozovala celé oddělení, jehož úkolem bylo infiltrovat, monitorovat a manipulovat křesťanské skupiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5378

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020